Αποκωδικοποιούσε και παράνομα αναμετέδιδε συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια

Για παραβάσεις των νομοθεσιών για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών συνελήφθη την Τρίτη στην Κρήτη ένας άνδρας, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προηγήθηκε μηνυτήρια σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες – χρήστες του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μέσα, αποκωδικοποιούσαν και παράνομα αναμετέδιδαν συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια.

Μάλιστα, ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους χρήστες χρηματικά ποσά για συνδρομές ενός, τριών, έξι ή 12 μηνών, έναντι 15, 40, 75 και 130 ευρώ αντίστοιχα, τα οποία καταβάλλονταν μέσω γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληρωμών σε λογαριασμούς που διατηρούσαν.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική Αρχή, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό πρόεκυψε η εμπλοκή του συλληφθέντος. Σε έρευνα στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαδικτυακός δέκτης αναπαραγωγής πολυμέσων, τροποποιημένος και προγραμματισμένος με σκοπό να επιτυγχάνει τη θέαση συνδρομητικών καναλιών χωρίς την καταβολή συνδρομής, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και δύο κινητά τηλέφωνα.

Η συνολική ζημία για τις εταιρείες παροχής συνδρομητικών καναλιών το τελευταίο εξάμηνο ανέρχεται σε 175.500 ευρώ, ενώ η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή φόρων υπολογίζεται σε 59.670 ευρώ.

Τα κατασχεθέντα αυτά ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου στα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Με e-mail στο [email protected]
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.