Απομακρύνεται η Τουλουπάκη από την Εισαγγελία Διαφθοράς με νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ενοποιούνται οι Εισαγγελίες Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο οδηγεί στην έξοδο την Ελένη Τουλουπάκη, μέσω της ενοποίησης των Εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Μέσω αυτής της κίνησης, η κυβέρνηση δρομολογεί την απομάκρυνση εκτός την Ελένη Τουλουπάκη από τις έρευνες για το σκάνδαλο Novartis και δη για το σκέλος που αφορά τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον διωκόμενο Ανδρέα Λοβέρδο. Είχαν προηγηθεί κι άλλες απόπειρες για την απομάκρυνσή της από την υπόθεση, μέσω της απόπειρας ανάθεσης του φακέλου Novartis σε εφέτη – ανακριτή, αλλά και μέσω της άσκησης δίωξης εναντίον της. Προσπάθειες που δεν είχαν καρποφορήσει.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο 76 άρθρων με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις».

Ένα από τα 76 άρθρα του νομοσχεδίου αφορά την ενοποίηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος αλλά και της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι επικεφαλής των δύο Εισαγγελιών, Χρήστος Μπαρδάκης και Ελένη Τουλουπάκη, παύονται αυτοδικαίως από τις θέσεις τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο: «στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών δημιουργείται Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτής. Στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών υπηρετούν τέσσερις (4) εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς εφετών που τοποθετούνται για θητεία τριών (3) ετών, με τους ισάριθμους αναπληρωτές τους, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται ο αρχαιότερος από τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ως Προϊστάμενος του Τμήματος. Σε περίπτωση που με το προεδρικό διάταγμα του πρώτου εδαφίου τοποθετείται στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος εισαγγελέας ή αντεισαγγελέας εφετών που δεν υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, μετατίθεται και τοποθετείται σε αυτήν. Οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και τις εργασίες του Τμήματος συνεπικουρούν έξι (6) εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς πρωτοδικών, από τους οποίους οι πέντε (5) επιλέγονται από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ο ένας (1) από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης».

Πηγή: documentonews.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.