Αρχαιολογικός χώρος 280 στρεμμάτων κηρύχθηκε στο Ελληνικό

Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κήρυξε το βράδυ της Τρίτης ως αρχαιολογικό χώρο έκταση 280 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 15 υπέρ και μίας κατά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη κατέθεσε πρόταση η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης. Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του ΤΡΑΜ και στο αμαξοστάσιο, όπου παρουσιάζεται αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν επί τη βάσει δύο εισηγήσεων:

Η μία πρόταση προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκτασης 700 στρεμμάτων και η δεύτερη – η οποία και υιοθετήθηκε – προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων (280 συγκεκριμένα).

Η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Η έκταση των 280 στρεμμάτων δεν είναι ενιαία αλλά πρόκειται για επιμέρους τμήματα διάσπαρτα στο χώρο του αεροδρομίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τμήμα από την έκταση αυτή βρίσκεται στην περιοχή του τραμ, όπου οι επενδυτές σχεδίαζαν σύμφωνα με το πλάνο που είχαν εκπονήσει τη δημιουργία ζώνης οικιστικής ανάπτυξης και εμπορικής δραστηριότητας.

Ανησυχία στους επενδυτές

Ενα άλλο τμήμα της έκτασης που χαρακτηρίζει το ΚΑΣ ως αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται στο λόφο Χασάνι, όπου σύμφωνα με το πλάνο των επενδυτών θα ανεγείρονταν πολυτελείς κατοικίες.

Επίσης κηρύχθηκαν ακόμη 1.600 στρέμματα επιπλέον ως αρχαιολογικός χώρος εκτός της επένδυσης σε περιοχές που αφορούν τους όμορους δήμους Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας.

Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές κι αυτό γιατί ούτε οι ίδιοι γνώριζαν επακριβώς, το βράδυ της Τρίτης, που ακριβώς βρίσκονται τα κομμάτια γης στο αεροδρόμιο που κηρύχτηκαν αρχαιολογικοί χώροι.

Για το λόγο αυτόν σήμερα το πρωί αναμένεται να ζητήσουν παράσταση στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να ενημερωθούν από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ελενα Κουντούρη.

Η συνεδρίαση του ΚΑΣ συνεχίστηκε ως λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης για την έγκριση Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Η επανεξέταση του ύψους των υπό ανέγερση κτιρίων

Η γνωμοδότηση προβλέπει να παραμείνει αδόμητη η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά, όπως και η κορυφή του λόφου Χασάνι, να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος πρασίνου στην περιοχή του λατομείου, και ο ταφικός περίβολος, ο οποίος έχει δώσει το όνομά του στην περιοχή του Ελληνικού, να μεταφερθεί στην αρχική του θέση εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Πέραν τούτων, θέμα που ετέθη στη γνωμοδότηση και φαίνεται πως θα προβληματίσει τους επενδυτές είναι η επανεξέταση του ύψους των υπό ανέγερση κτιρίων.

Για την επένδυση στο Ελληνικό προσέφυγαν στο ΣτΕ δύο οικολογικές οργανώσεις. Επικεντρώνονται στη μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της επίμαχης έκτασης (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και στη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.