Αθώωση-σταθμός για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014

Mε μια απόφαση-σταθμό που ανατρέπει τα δεδομένα στην υπόθεση του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι τον Ιανουάριο του 2014, το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου απαλλάσσει τον νεαρό Σύρο από την ευθύνη για τον θάνατο των 12 Αφγανών προσφύγων, όπως και για παράνομη και επικίνδυνη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό το κέρδος.

Πρωτοδίκως είχε κριθεί ότι ως κυβερνήτης του μοιραίου σκάφους ήταν ένοχος για το σύνολο των αδικημάτων που αντιμετώπιζε με το δικαστήριο να τον καταδικάζει στην εξοντωτική ποινή των 145 χρόνων κάθειρξη, με εκτιτέα τα 25 χρόνια και σε χρηματικό πρόστιμο 570.500 ευρώ.

Ο Σύρος από την πρώτη στιγμή υποστήριζε ότι δεν ήταν ο ίδιος κυβερνήτης του σκάφους που μετέφερε συνολικά 27 πρόσφυγες, αλλά ένας Αφγανός και ότι οι θάνατοι προήλθαν από λάθους χειρισμούς του Λιμενικού.

Το δικαστήριο δέχτηκε μόνο την κατηγορία ότι ο τότε 21χρονος Σύρος βρισκόταν στο τιμόνι της βάρκας, όχι όμως για οικονομικό όφελος, όπως είχε καταδικαστεί πρωτόδικα, αλλά επειδή ήταν πρόσφυγας και ταξίδευε στην Ευρώπη για να ζητήσει διεθνή προστασία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι θάνατοι επήλθαν λόγω λανθασμένων χειρισμών στη ρυμούλκηση του σκάφους από την Ακτοφυλακή και κανένας επιβαίνων στο σκάφος δεν θα μπορούσε να τους αποτρέψει.

Η ποινή του νεαρού Σύρου μειώθηκε σε 29 χρόνια φυλάκιση (με εκτιτέα τα 10 χρόνια). Με βάση το δικαίωμα της υφ’ όρον απόλυσης στο ένα τρίτο της ποινής, αναμένεται να βγει άμεσα από τη φυλακή.

Στην τραγωδία του Φαρμακονησίου είχαν βρει τον θάνατο κυρίως παιδιά και γυναίκες από το Αφγανιστάν. Οι 16 επιζήσαντες υποστήριξαν ότι είχαν ρυμουλκηθεί με μεγάλη ταχύτητα προς την Τουρκία, όταν το σκάφος τους ανατράπηκε.

Οι διασωθέντες έχουν καταθέσει καταγγελία εναντίον των ελληνικών αρχών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπόθεση που εκκρεμεί.

Ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά επιρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε γραπτή της ανακοίνωση η Κουμουνδούρου τονίζει πως η πρόσφατη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, σχετικά με το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι θέτει τα μέλη της τότε κυβέρνησης Σαμαρά προ των ευθυνών τους.

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει κατηγορηματικά πως ο θάνατος των ανθρώπων αυτών επήλθε ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής των επαναπροωθήσεων που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά και υλοποιούσε η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είχε κατηγορήσει, τότε, τους διασωθέντες ότι ήθελαν «να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα» υπογραμμίζει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας πως «η εξέλιξη αυτή θέτει νέα δεδομένα για το τραγικό περιστατικό του ναυαγίου. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την τραγική υπόθεση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.