Αύριο το τελευταίο αντίο στη σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά

Αύριο Τρίτη 25 Φεβρουαρίου θα τελεστεί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών η εξόδιος ακολουθία της Κικής Δημουλά, που άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 89 ετών το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο Θεραπευτήριο Υγεία.

powered by Rubicon Project
Ο θάνατός της οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή, λόγω χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Συγκεκριμένα το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε:

«Η ακαδημαϊκός και ποιήτρια κα. Κική Δημουλά προσήλθε στο Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ στις 02/02/20 λόγω χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Σήμερα στις 22/02/20 και ώρα 17:56 απεβίωσε λόγω καρδιακής ανακοπής σε έδαφος σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας».

Δημοσία δαπάνη η κηδεία
Η κηδεία της Κικής Δημουλά θα γίνει δημοσία δαπάνη όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Η απόφαση ελήφθη ως ελάχιστος φόρος τιμής στην ποιήτρια και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε ότι θα ακολουθήσει μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμηθεί η μνήμη της και το έργο της.

Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η Κική Δημουλά έφυγε από τη ζωή, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε «οδυνηρή» την απώλεια της ποιήτριας, λέγοντας ότι «μετέτρεψε την καθημερινότητα σε ποίηση και αφηγήθηκε το προσωπικό με τόσο άμεσο τρόπο, ώστε να αγγίζει το συναίσθημα όλων, ακόμη και εκείνων που δεν αφήνονται συχνά στην Ποίηση».

Αναλυτικά το μήνυμά της:

Αποχαιρετώντας την Κική Δημουλά

Είναι οδυνηρή για όλους μας η απώλεια της Κικής Δημουλά, ενός ανθρώπου τόσο οικείου και αγαπητού, μιας γυναίκας που μετέτρεψε την καθημερινότητα σε ποίηση και που αφηγήθηκε το προσωπικό με τόσο άμεσο τρόπο, ώστε να αγγίζει το συναίσθημα όλων, ακόμη και εκείνων που δεν αφήνονται συχνά στην Ποίηση.

Γίνεται πιο οδυνηρή η απώλειά της, επειδή η Κική Δημουλά κατόρθωσε να δαμάσει το λόγο και να μιλά με λέξεις κοινές, καθημερινές, για τη μνήμη, την απώλεια, την αγωνία, τη φθορά, τον χρόνο, για όσα χάνονται ηθελημένα. Και μέσα από αυτήν, την “εσωτερικού χώρου” ποίησή της, άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο στην ψυχή της, αφήνοντας να εισέλθουν χιλιάδες αναγνώστες που ταυτίστηκαν με τους στίχους της.

Πέρα από τα ποιήματα της, η ανεκτίμητη προσφορά της ήταν ότι έστρεψε ξανά ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού προς την ποίηση. Το οδήγησε να ανακαλύψει έναν διαφορετικό τρόπο γραφής, μιαν άλλη γλώσσα. Χάδευε με βελούδινη ματιά τα μικρά κι ασήμαντα δίνοντας τους πνοή. Μια ηρεμία ψυχής μας χάρισε η Κική Δημουλά κι ακόμη μια χαρμολύπη ευεργετική.

Η Κική Δημουλά, ποιήτρια, ακαδημαϊκός, δεν έβαλε μόνο την ποίηση ξανά στη ζωή μας. Μας χάρισε την απόλαυση μιας ποιητικής έκφρασης ευαίσθητης, μοναδικής, λεπτής και ανεπανάληπτης. Έλεγε πως το μόνο που δεν καταλάβαινε από τη ζωή είναι γιατί πεθαίνουμε. Γι΄ αυτό, “στον χωρισμό μήτε αντίο μήτε φιλί”.

Εκφράζω την αγάπη μου στην οικογένεια της. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στους πολυάριθμους φίλους της. Η Κική θα μας λείψει πολύ.

Η παράκληση της οικογένειας
Παράκληση της οικογένειας της σπουδαίας ποιήτριας είναι αντί στεφάνων, όσοι το επιθυμούν να ενισχύσουν την Στέγη Γερόντων, ‘Αγιος Νεκτάριος, Αγία Παρασκευή στον λογαριασμό Εθνική Τράπεζα: GR 6801 10 18 000000 180 5580 2856. Επίσης τον Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.