Χωρίς προπληρωμή τα γυαλιά οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ

Στην αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των οπτικών ειδών προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ, προωθώντας την άμεση αποζημίωση του ίδιου του οπτικού και όχι του ασθενή, ο οποίος μέχρι σήμερα προπλήρωνε τα γυαλιά και μετά λάμβανε τη σχετική αποζημίωση.

Συγκεκριμένα, από τις 15 Ιανουαρίου 2018 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ η σύμβαση για τα οπτικά είδη. Με τη σύμβαση επιτυγχάνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, οι οποίοι δεν θα προπληρώνουν τη δαπάνη και δεν θα συνωστίζονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης απελευθερώνεται προσωπικό, δεδομένου ότι μόνο σε επίπεδο ενός μήνα (παράδειγμα Οκτωβρίου 2017) παρελήφθησαν περίπου 29.000 αιτήματα ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα, για την κατηγορία των οπτικών.

Με δεδομένο ότι οι ΠΕΔΙ της Αττικής δεν έχουν ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό, σήμερα η διαχείριση των αιτημάτων είναι εξαιρετικά δυσχερής (εκκρεμούν περισσότερα από 95.000 αιτήματα μόνο για οπτικά είδη).

Οι δικαιούχοι στο εξής θα προμηθεύονται τα οπτικά είδη που τους έχουν συνταγογραφηθεί χωρίς κόστος, μέχρι το ποσό που καλύπτει ο ειδικός φορέας του Οργανισμού (ΕΚΠΥ), ήτοι περίπου 100 ευρώ κάθε τέσσερα χρόνια, πληρώνοντας μόνο τη διαφορά αν υπάρχει. Η ετήσια δαπάνη των οπτικών ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους του οργανισμού με τον τρόπο αυτό προάγεται η διαφάνεια στις διαδικασίες και στον τρόπο συναλλαγής του παρόχου υγείας με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης ενισχύεται ο έλεγχος και η εποπτεία μέσω πιστοποιημένων διαδικασιών, με καθολική εφαρμογή για όλα τα συνεργαζόμενα συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών.

Επίσης στη σύμβαση καθορίζονται οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με νομίμως αδειοδοτημένα καταστήματα οπτικών, προστατεύοντας τους πολίτες και παράλληλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.