Χρυσή Αυγή: Οι τρεις φορές που η εισαγγελέας προκάλεσε κύματα αντιδράσεων -Πώς «γκρεμίστηκαν» τα επιχειρήματά της

Για δεύτερη φορά «χτύπησε» χθες η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σοκάροντας το πανελλήνιο, αφού πρότεινε κανένας από τους καταδικασθέντες για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση να μην οδηγηθεί στη φυλακή, πλην του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

Πρόκειται για την εισαγγελέα που είχε ταχθεί υπέρ της αθώωσης όλων των κατηγορουμένων από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και είχε χαρακτηρίσει «μεμονωμένα περιστατικά» τη δολοφονία Φύσσα και τις άλλες βίαιες επιθέσεις των Χρυσαυγιτών (κατά του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων).

Κατά την κ. Οικονόμου όλοι οι λόγοι που προβλέπονται στο νόμο ώστε να χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση , βρίσκουν εφαρμογή και στους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και σε όλους τους υπόλοιπους 42 καταδικασθέντες -πλην του Ρουπακιά- για ένταξη και σε όλους όσοι καταδικάστηκαν επιπλέον και ως δράστες των ενεργειών της οργάνωσης . Κατά την εισαγγελέα όλοι οι καταδικασθέντες μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την έφεση με την επιβολή όρων.

Χρυσή Αυγή: Τα επιχειρήματα για την αναστολή που «γκρεμίστηκαν»

Η εισαγγελέας, η οποία δεν «είδε» εγκληματική οργάνωση στην αγόρευσή της επί της απόφασης του δικαστηρίου, αιτιολογώντας την πρότασή της, επικαλέστηκε την μόνιμη κατοικία όλων των καταδικασθέντων, ότι έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί, ότι εμφανίστηκαν κάποιοι πρώην βουλευτές στο δικαστήριο, ότι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, ότι δεν υπάρχει ένδειξη για τέλεση αδικημάτων μελλοντικά, ότι η Χρυσή Αυγή διαλύθηκε, και ότι τα γραφεία και η εφημερίδα έκλεισαν.

Ωστόσο, τα επιχειρήματά της άρχισαν σταδιακά να «γκρεμίζονται» σαν πύργος από τραπουλόχαρτα τόσο από την πολιτική αγωγή, όσο και από τους ίδιους του χρυσαυγίτες, πολλοί εκ των οποίων έχουν «πλούσιο» παρελθόν.

«Αν χρειαστεί γινόμαστε και φυγόδικοι. Ας πάρουνε αυτό το μήνυμα. Αν χρειαστεί θα μας ψάχνουν και είμαστε χιλιάδες» είχε πει στο παρελθόν ο Νίκος Μιχαλολιάκος για να δικαιολογήσει τον Ηλία Καδισιάρη που κρυβόταν ώστε να γλιτώσει το αυτόφωρο για την επίθεση στη Λιάνα Κανέλλη. Τα λόγια του αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση της Αδαμαντίας Οικονόμου.

YouTube player

Στην κυρία Οικονόμου καταλογίζεται επίσης ότι υποβάθμισε την καταδίκη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής το 1979 για βομβιστική επίθεση, με βόμβα με ωρολογιακό μηχανισμό, στον κινηματογράφο «Ελλη» , με 18 τραυματίες. Ακόμα της ασκείται κριτική γιατί δεν ανέφερε πως ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός είχε παραβιάσει τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, το 2015.

Την ίδια ώρα, ένα άλλο περιστατικό που είναι δύσκολο να ξεχαστεί είναι η καταδίωξη του βουλευτή, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση στην οδό Αθηνών-Πατρών το 2018 έπειτα από ευθεία προτροπή για στρατιωτικό πραξικόπημα, μέσα από τη Βουλή, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τη Χρυσή Αυγή.

Τέλος, πολλά κύμα αντιδράσεων έχει προκληθεί με το γεγονός ότι η εισαγγελέας έδωσε αναστολή ακόμη και στον καταδικασμένο ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό δίχως… να το αιτηθεί ο ίδιος.

«Εμείς κρίνουμε με βάση αυτά που ακούμε, με βάση την πρόταση της κυρίας εισαγγελέως και εκ του αποτελέσματος. Αυτό που ακούσαμε σήμερα δεν ήταν μια πρόταση εισαγγελικής λειτουργού, ήταν μία πρόταση που αντιστοιχεί σε συνήγορο υπεράσπισης. Η πρόταση υπερακόντισε και τις προτάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο κ. Λαγός για παράδειγμα δεν ζήτησε αναστολή και δόθηκε αυτεπαγγέλτως», τόνισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της XA μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Οι δύο προηγούμενες φορές που είχε σοκάρει η εισαγγελέας την κοινή γνώμη
Φυσικά η χθεσινή πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμο μπορεί να σόκαρε, ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά, αφού η αρχή έγινε πέρυσι τον Δεκέμβριο (18/12/2019) όταν η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πάγωσε το ακροατήριο υποστηρίζοντας πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση καθώς οι εγκληματικές ενέργειες των στελεχών και των μελών της δεν είχαν σχέση με το κόμμα.

Η δεύτερη φορά που προκάλεσε ήταν στις 8 Οκτωβρίου, όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Χρυσαυγιτών ζητούσαν την αναγνώριση ελαφρυντικών, η εισαγγελέας κατάφερε να εκπλήξει την κοινή γνώμη ζητώντας εμμέσως συγνώμη από τους συνηγόρους υπεράσπισης, καθώς ήταν αναγκασμένη όπως δήλωσε να απορρίψει τα ελαφρυντικά..

Το δικαστήριο αποφασίζει για τις αναστολές
Η πρόταση της εισαγγελέως, παρότι δεν δεσμεύει το δικαστήριο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, οι οποίοι σε δηλώσεις τους εκτός της δικαστικής αίθουσας έκαναν λόγο για «εισαγγελέα υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής». Η διαδικασία σήμερα θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί οπότε και θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης που ξεκίνησαν χθες μετά την πρόταση της κ. Οικονόμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.