Υπάρχουν δυνατότητες για πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαβεβαιώνοντας πως η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση, επισημαίνοντας όμως ότι χρειάζεται πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.
Όπως είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι διαπραγμεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σε ζητήματα όπως τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα δημοσιονομικά.
Σημείωσε πάντως πως αυτή πολιτική βούληση της κυβέρνησης δεν σημαίνει βούληση για νέα μέτρα λιτότητας ούτε για υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά.
Συνεχίζοντας για την διαπραγμάτευση εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης το ΔΝΤ να μην βάζει εμπόδια και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός χρονοδιαγράμματος. Ζήτησε το ΔΝΤ «να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι δεν μπορεί να επιβληθούν άλλα μέτρα λιτότητας, πράγμα που το λέει και το λέει και η ελληνική πλευρά να το πει».
Σχολιάζοντας τη θέση του ΣΕΒ για τα εραγσιακά τόνισε ότι η θέση του Συνδέσμου «είναι άλλη το πρωί άλλη το βράδυ. Όταν κάνει δημόσιες τοποθετήσεις οφείλει να λέει ότι έχει πει στην κυβέρνηση και στους άλλους εταίρους» πρόσθεσε.
Για τον προϋπολογισμό σχολίασε ότι τα πλεονάσματα σε μία οικονομία όπως είναι η ελληνική είναι σημαντικά, ωστόσο, κάλεσε όσους ασκούν «ανέξοδη κριτική» να θυμηθούν τι προβλεπόταν σε προηγούμενες συμφωνίες.
Παραδέχτηκε ότι πράγματι προβλέπεται υπερφορολόγηση και ζήτησε από όσους ασκούν κριτική να καταθέσουν αντιπρόταση για το πώς θα καλυφθούν τα μεγάλα κενά. «Και αν η αντιπρόταση προβλέπει μαζικές απολύσεις και οριζόντια περικοπή συντάξεων προκειται για καταστροφική πρόταση που δεν γίνεται αποδεκτή».
Για το Κυπριακό είπε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο και μετά τις εξελίξεις «θα δούμε τα επόμενα βήματα. Το ζήτημα της συνάντησης είναι ανοιχτό».
Εξέφρασε την απογοήτευση της ελληνικής πλευράς για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφορικά με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος για τη Συνθήκη της Λωζάνης, σχολίασε ότι πρόκειται για ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές θέσεις και οι θέσεις της διεθνούς κοινότητας είναι γνωστές.
Σχετικά με το χρέος τόνισε ότι δεν είναι απομονωμένο από ζητήματα που αφοορύν την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. «Είναι στενά συνδεδεμένο με β’ αξιολόγηση. Ωστόσο δεν είναι πολιτικά ουδέτερο ζήτημα αφορά τον τρόπο που θα αξιοποιήθει ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει». Σε αυτό το πλαίσιο οι πολιτικές διαφορές, εκτίμησε, παίζουν πολύ σαφή ρόλο και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης με τη Ν.Δ. στον τρόπο αξιοποίησης του χώρου που θα προκύψει από μία μείωση χρέους».
Κατά την έναρξη της ενημέρωσης, ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τη θλίψη της κυβέρνησης για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, τονίζοντας πως ήταν ένας πολιτικός που τίμησε με το ήθος του τον δημόσιο βίο της χώρας μας.





























