Δαΐκος (καθηγητής ΕΚΠΑ): Οι τρεις λόγοι που διασπείρεται ο κορωνοϊός

«Υπάρχει μια έξαρση, με πάνω από 50 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως» παρατήρησε ο Γιώργος Δαΐκος, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Δαΐκος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 χαρακτήρισε «αναμενόμενο» το να υπάρχουν τόσα κρούσματα, απαριθμώντας τρεις πηγές προέλευσής τους. Έχουμε «καταρχήν μετακίνηση του πληθυσμού, δεύτερον συναθροίσεις σε ορισμένες περιπτώσεις απαράδεκτες και τρίτον έχουμε ανοίξει τα σύνορα, οπότε έχουμε και από εκεί κρούσματα» εξήγησε ο ίδιος, εκτιμώντας, ωστόσο, πως «ο αριθμός είναι γύρω στο 1 κρούσμα ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή το πολύ 100 κρούσματα στην Ελλάδα ημερησίως. Άρα η μετάδοση είναι ακόμη σε χαμηλά όρια». «Έχουμε περιθώριο να αναστρέψουμε την κατάσταση» ανέφερε σχετικά ο καθηγητής.

Ο κ. Δαΐκος παρατήρησε πως «ο συνωστισμός είναι ο κυριότερος λόγος μετάδοσης της πανδημίας» και πρόσθεσε πως «είναι θέμα ατομικής ευθύνης του καθενός να τηρεί τα μέτρα». «Φαίνεται ο κόσμος είχε κουραστεί» υποστήριξε ο Καθηγητής, επιμένοντας πως «τον κύριο ρόλο παίζουν οι απαράδεκτες συναθροίσεις. Πρέπει να συνετιστούμε όλοι γιατί ο κίνδυνος είναι μπροστά μας», σημείωσε ο ίδιος.

Στο ίδιο πλαίσιο, «αν δούμε ότι τα πράγματα ξεφεύγουν, θα δούμε τέτοιου είδους περιορισμούς» απάντησε ο κ. Δαΐκος σχετικά με τα τοπικά lockdown, ενώ προσδιόρισε ως την «πιο δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα των σχολείων. «Πρέπει ως κοινωνία να βοηθήσουμε, ώστε την περίοδο που θα ανοίξουν τα σχολεία, να είμαστε στις καλύτερες επιδημιολογικές συνθήκες», κατέληξε.