Δεν δικαιούνται απαλλαγές οι μεταμοσχευμένοι καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα

Για αδικία εις βάρος των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα, κάνουν λόγο 16 βουλευτές σε σχετική ερώτηση που υπέβαλαν στους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας. Οι εν λόγω ασθενείς δεν τυχγάνουν των απαλλαγών που δικαιούνται οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι εκ νεφρού.

Συγκεκριμένα, ενώ οι διατάξεις των Ν. 490/1976, Ν. 1798/1988 και 1882/1990 ορίζουν τις απαλλαγές στα ΑΜΕΑ αναφορικά με μια σειρά υποχρεώσεων (όπως τέλη ταξινόμησης αναπηρικού οχήματος, τέλη κυκλοφορίας με αναπηρικό και μη αναπηρικό αυτοκίνητο, δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ και άδεια δακτυλίου) περιλαμβάνονται μόνο οι νεφροπαθείς και όχι οι υπόλοιποι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, όπως οι ήπατος, καρδιάς και πνεύμονα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει το θέμα, κατόπιν σχετικών αναφορών συλλόγων ασθενών, και η ΝΔ ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να εκδόσουν υπουργικής απόφασης που να αποκαθιστά την κοινωνική αυτή αδικία.

Μάλιστα, στην ερώτηση αναφέρει ότι «το δημοσιονομικό κόστος με την συμπερίληψη και των υπολοίπων μεταμοσχευμένων στις κατηγορίες δικαιούχων απαλλαγών θα είναι μηδαμινό».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.