Δένδιας: Δεν λέγομαι Νικηταράς Τουρκοφάγος – Δεν κρατώ γιαταγάνι

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μίλησε στο Open Tv και στην Αλεξία Τασούλη με φόντο την Τουρκία και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Αλεξία Τασούλη: Η Τουρκία δημοσίευσε τον «νέο» χάρτη του Αιγαίου, όπως προκύπτει μετά την υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας;

Νίκος Δένδιας: Έχω δει χιλιάδες χάρτες τους τελευταίους μήνες, δεν νομίζω ότι ένας ακόμη κάνει τη διαφορά. Η Τουρκία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις της, σαν δυνατότητα -κατά την κρίση της- να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους. Εμείς, δεν ακολουθούμε αυτή την πολιτική.

Συναντήσατε τους πρέσβεις της Λιβύης και της Τουρκίας μέσα σε διάστημα λίγων ωρών…

Καταρχάς, ο πρέσβης της Τουρκίας δεν γνώριζε το ζήτημα. Επιφυλάχθηκε να επιστρέψει με τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει. Η τοποθέτησή μας απέναντι στην Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη αιτιολογία: Όταν συνάντησα τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, δέχθηκα μεν παραδοχή ότι όντων συζητούν με την Τουρκία, αλλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει επειδή αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

Μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό σας, κάνατε λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών για οριοθέτηση της ΑΟΖ…

Η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και αυτό που συζητήσαμε είναι να δούμε ξανά πού είχε κολλήσει το όλο σχετικό ζήτημα. Έγιναν οι πρώτες συζητήσεις και στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε ό,τι προκύψει.

Η κριτική που σας ασκεί η αντιπολίτευση εστιάζεται σε δύο σημεία: πρώτον, ότι ακολουθείτε μια πολιτική κατευνασμού προς την Τουρκία και, δεύτερον, ότι αιφνιδιαστήκατε από τις εξελίξεις…

Καταρχάς, στο πρώτο ζήτημα, να θυμίσω ότι δεν λέγομαι Νικηταράς και ότι δεν κρατώ γιαταγάνι. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προασπίζει τα συμφέροντα αυτού του τόπου, ακριβώς όπως πρέπει. Αν και αποφεύγω να συζητώ στο εσωτερικό ακροατήριο θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα πω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα να εκχωρήσει τίποτα από τα κυριαρχικά δικαιώματά της.