Δένδιας για Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα γυρνώντας την πλάτη στη διεθνή κοινότητα» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας του της χώρας» και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της».

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.»
Δένδιας: Παγκόσμιο και όχι ελληνοτουρκικό το ζήτημα

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε, επίσης, ότι ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα είναι ελληνοτουρκικό και όχι παγκόσμιο. «Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα».

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της. Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: Θα ζητήσουμε να ετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πάρει άμεση θέση για να αποτρέψει την τουρκική στάση επισημαίνοντας ότι «αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. ‘Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τόνισε ότι στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η Ελλάδα θα ζητήσει να υπάρχει έτοιμος κατάλογος ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο Ν. Δένδιας συμπλήρωσε ότι στην αυριανή συζήτηση θα υποστηρίξει το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιβολή κυρώσεων για την παραβίαση των δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων από την τουρκική δραστηριότητα στην ΑΟΖ.

Επιφυλακτικό το Βερολίνο, σε σκληρή γραμμή το Παρίσι
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, πάντως. η Γαλλία αναμένεται να ζητήσει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Αγκυρα την ώρα που η Γερμανία – χώρα που έχει και την Προεδρία της ΕΕ – δεν φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει σε κινήσεις που θα προκαλέσει ρήξη με την Τουρκία. Δεν αποκλείεται, πάντως, στο αυριανό Συμβούλιο να ξεκινήσει μια πρώτη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων, χωρίς όμως να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Η προκλητική στάση της Τουρκίας στην περιοχή, πάντως, έχει πάψει να θεωρείται ελληνοτουρκικό θέμα, γεγονός που αναδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ζοζέπ Μπορέλ στην Αγκυρα. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική είχε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσολγου ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να μπει σε διάλογο με την Ελλάδα, όχι όμως με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία όπως τόνισε η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει. Ο Ζοζέπ Μπορέλ στις δηλώσεις του επανέλαβε, πάντως ότι η Κύπρος παραμένει κράτος-μέλος της ΕΕ ανεξάρτητα από το αν την αναγνωρίζει η Τουρκία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.