Διαφωνεί με διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων

Την έντονη διαφωνία του σε σειρά διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Ελευθέριος Μιχαηλίδης.

Σε συνέντευξη τύπου, έκανε λόγο για κίνδυνο παραγραφης σοβαρών αδικηματων, λόγω της μετατροπής τους με τον νέο Ποινικό Κώδικα από κακουργήματα σε πλημμελήματα.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, ακόμα και θετικές ρυθμίσεις που εισάγονται, δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη ελλείψει υποδομών, αλλά και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού.

Αναφορικά με την παροχή κοινωφελούς εργασίας, που σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα θα επιβάλλεται ως κύρια ποινή, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς τα στατιστικά δεδομένα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καταδεικνύουν ότι υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις καταδίκων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται από μόλις εννέα Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

«Επικροτούμε τη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε» είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων εξέφρασε ενστάσεις για:

Τις διατάξεις που προβλέπουν ότι η απιστία και η απάτη σε βάρος του Δημοσίου θα διώκονται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο μετά από μήνυση. Για να καταδείξει το άτοπο των ρυθμίσεων, ανέφερε ως παράδειγμα περίπτωση μεγάλης κατάχρησης σε δήμο, όπου πρέπει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή να κάνουν μήνυση, αλλιώς η υπόθεση δεν θα μπορεί να ερευνηθεί.
Τις διατάξεις που προβλέπουν πως αδικήματα όπως η κλοπή δεν θα διώκονται στο εξής αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο μετά από μήνυση. Ως παράδειγμα ανέφερε την κλοπή αυτοκινήτων, όπου ο αστυνομικός για να συλλάβει τον δράστη θα πρέπει να βρει πρώτα τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και να τους προτρέψει να καταθέσουν μήνυση.
Αναφορικά με τη μετατροπή των κακουργημάτων σε πλημμελήματα, όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία, η αρχαιοκαπηλεία και άλλα, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι, αν οι διατάξεις αυτές δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τέτοια αδικήματα ως τις 31 Μαρτίου 2011, οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας και το Δημόσιο από μεγάλα χρηματικά ποσά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.