Δίκη Λιγνάδη: «Έτσι με βίασε δύο φορές» περιγράφει ο τέταρτος καταγγέλλων

Με την κατάθεση του τέταρτου άνδρα που καταγγέλλει τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό το 2015, σε ηλικία 17 ετών, συνεχίστηκε σήμερα (17.05.2022) η δίκη του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ο μάρτυρας άρχισε την κατάθεση του στο δικαστήριο από τη στιγμή της γνωριμίας με τον ηθοποιό στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο στις αρχές του 2015. Το ανήλικο-τότε-αγόρι περιέγραψε πως καθόταν σε ένα παγκάκι με τους φίλους του.

«Πέρασε και μας μίλησε. Στη συνέχεια έλαβα μήνυμα φιλίας, το οποίο αποδέχτηκα γιατί με ενδιαφέρουν οι Τέχνες και κατόπιν αυτού μου ζήτησε να βρεθούμε. Το σκέφτηκα στην αρχή, αλλά μετά δέχτηκα. Συναντηθήκαμε 6-8 Φεβρουαρίου του 2015. Πήγα σπίτι του κι εκεί με ρώτησε αν θέλω να πάμε στα γενέθλια ενός φίλου του. Δέχτηκα. Πήγαμε σε ένα μαγαζί στην περιοχή του Συντάγματος, καθίσαμε, ήπιαμε και το βράδυ με άφησε σπίτι μου.

Μετά από αυτό μου πρότεινε να πάω σε καποιες παραστάσεις. Τότε πήγαινα Β´ Λυκείου, ήμουν 17 ετών», περιέγραψε ο μάρτυρας.

Εκείνη την περίοδο- όπως τόνισε ο καταγγέλλων στο δικαστήριο- είχε μία δύσκολη οικογενειακή ζωή με πολλά οικονομικά προβλήματα και σωματική κακοποίηση.

Για όσα βίωνε ο μάρτυρας μίλησε στο Δημήτρη Λιγνάδη κατά τη διάρκεια μίας εξόδου τους στο θέατρο. «Τον εμπιστεύθηκα. Του είπα για τη μανα μου, για τον πατέρα μου, ότι δεν έχω ρεύμα στο σπιτι, ούτε και χαρτιά για την παραμονή μου στη χώρα. Μου προτεινε να μείνω μαζί του. Μου είπε «δεν θέλω να στο επιβάλλω, δική σου είναι η επιλογή». Ένιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ένιωθα εμπιστοσύνη γιατί μου είπε ότι κι ο δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός και ότι αγαπούσε τη μητέρα του. Ένιωσα ότι με καταλάβαινε. Το είδα ως ευκαιρία να ξεφύγω από όλα. Να τελειώσω το σχολείο, να είναι πιο νορμάλ η ζωή μου», τόνισε στην κατάθεση του.

Οι βιασμοί
Αρχές Μαρτίου του 2015 ο μάρτυρας τελικά μετακόμισε στο σπίτι του κατηγορούμενου. «Σταδιακά πήρα τα πράγματα μου από το σπίτι μου… Κοιμόμουν στο σαλόνι. Μετά από καποιες ημερες μου εδωσε και κλειδιά… Ένιωθα άσχημα που δεν είχα κάτι να προσφέρω. Του είπα αν θέλει να μαγειρεύω. Μου άφηνε ένα ποσό, ψώνιζα, μαγείρευα. Ταυτόχρονα πήγαινα σχολείο. Καθάριζα και το σπίτι, τακτοποιούσα. Ένιωθα υποχρέωση.

Πρ.: Σας είχε ζητήσει κάτι ο κατηγορούμενος για όσα σας πρόσφερε;

Μαρτ.: Όχι.

Πρ.: Σας είχε προσφέρει χασίς;

Μαρτ.: Μου είχε δείξει ένα σακουλάκι και μετά επειδή είχε καλεσει φίλους τους πρόσφερε. Το κατάλαβα γιατί έχει άσχημη μυρωδιά. Εγώ δεν έκανα ποτέ. Είπα “όχι” και δεν μου ξαναέδωσε.

Στη συνέχεια ωστόσο τα πράγματα δεν εκτυλίχθηκαν ομαλά για τον μάρτυρα. Το πρώτο περιστατικό βιασμού ο μάρτυρας το τοποθέτησε αρχές Μαρτίου του 2015 στο σπίτι. «Άνοιξε πάλι κουβέντα τι έχω κάνει στη ζωή μου, αν έχω κάνει σχέση. Εγώ του είπα πως όχι. Ξαφνικά με πλησίασε, με πήρε από το χέρι. Με τράβηξε στο δωμάτιο και με εριξε στο κρεβάτι. Μου κατέβασε το παντελόνι. Πάγωσα… Προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Μου είπε “ηρέμησε”… Δεν μπορούσα να αντιδράσω… Έκανα την πράξη με πολύ πόνο…» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε προς το Δικαστήριο πως «δεν ζήτησα ποτέ σεξουαλική επαφή μαζί του, ούτε μου άρεσε ως άντρας. Δεν μίλησα, γιατί στην αρχή αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι εγώ και το προκάλεσα… Έλεγα ότι εγώ λογικά φταίω».

Με αυτές τις σκέψεις και καθώς δεν είχε πού να πάει συνέχισε να μένει στο σπίτι του Λιγνάδη, δίνοντας όπως είπε μια ακόμη ευκαιρία στον κατηγορούμενο.

Πρ. Έκτοτε είχατε ξανά επαφή;

Μάρτυρας: Αυτό που σας είπα πριν. Μέσα Μαρτίου. Ήταν στο σπίτι ένας φίλος μου, μας είπε ο κατηγορούμενος ότι θα έρθουν ο Τ… και ο Σ… (σ.σ. δεύτερος καταγγέλλοντας με φίλο του). Πήγαμε με τον φίλο μου στην κρεβατοκάμαρα ντυμένοι και ξαφνικά ήρθε ο κατηγορούμενος από πάνω μου και ακολούθησε μια βίαιη διείσδυση.

Μου κατέβασε το παντελόνι, δεν τον είδα αρχικά, ένιωσα το βάρος του, με μπλόκαρε.

Ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγινε ό,τι και την προηγούμενη φορά. Πήγα στο μπάνιο, άρχισα να κλαίω.

Όταν βγήκα, ο κατηγορούμενος ήταν στο σαλόνι με το φίλο μου, Τ…και Σ…

Πρ. Στον φίλο σας δεν είπατε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι, ποτέ.

Πρ. Γιατί σαστίσατε;

Μάρτυρας: Ήταν ξαφνικό. Δεν αντέδρασα (δακρύζει). Από όλο αυτό που έχω βιώσει φοβάμαι να αντισταθώ στη βία.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ένα άλλο περιστατικό στα τέλη του καλοκαιριού του 2015 όταν -όπως περιέγραψε- «είδα το περιστατικό με ένα παιδί σκουρόχρωμο που ήταν στα τέσσερα και ο κατηγορούμενος από πάνω. Με έπιασε να με ερεθίσει για να συνευρεθούμε όλοι, εγώ δεν ήθελα και μου είπε “μου το χάλασες”».

Ο «άφαντος» τρίτος καταγγέλλοντας
Στην έναρξη της δίκης ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, ζήτησε να αποβληθεί από πολιτική αγωγή ο δικηγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Γιάννης Βλάχος, που εκπροσωπεί έναν ακόμη άνδρα ο οποίος καταγγέλει τον Δ. Λιγνάδη για βιασμό. Όπως υποστήριξε ο κ. Κούγιας ο δικηγόρος έχει πλαστογραφήσει την υπογραφή του φερόμενου θύματος στην εξουσιοδότηση εκπροσώπησης που φαίνεται να του χορηγήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ο συγκεκριμένος καταγγέλλων ούτε σήμερα εμφανίστηκε να καταθέσει, παρόλο που το δικαστήριο είχε διατάξει την βίαιη προσαγωγή του κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.