Δημιουργεί κλίμα η Τουρκία: Ξαναβγάζει το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

Ξαναβγάζοντας τον περσινό πρωταγωνιστή της ελληνοτουρκικής κρίσης, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, η Άγκυρα επιχειρεί να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση.

Με νέα Navtex που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής (08/10), η Τουρκία στέλνει το Oruc Reis μεταξύ Κύπρου και Αττάλειας για έρευνες μέχρι το Δεκέμβριο.

Η περιοχή που θα κινείται το τουρκικό ερευνητικό είναι τουρκικά και διεθνή ύδατα, ωστόσο είναι προφανές πως οι Τούρκοι διαμηνύουν και πάλι ότι είναι ικανοί να πυρπολήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το βράδυ της Παρασκευής, το Oruc Reis βρίσκεται εντός του λιμανιού της Αττάλειας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως τις επόμενες ώρες, μαζί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα κινηθεί προς την καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Θυμίζουμε πως τουρκικά πλοία, δύο φρεγάτες και μία κορβέτα, βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα στην περιοχή που έχει δεσμευθεί για έρευνες του γαλλικού ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, εμποδίζοντάς το να πλησιάσει. Το γαλλικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας και ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του σε συνεννόηση με την Κύπρο.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη, ενώ ανοιχτά της Μεγαλονήσου πλέει η ελληνική φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.

Όταν το ORUC REIS μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Στις 10 Αυγούστου 2020, το καθεστώς Ερντογάν αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, στέλνει το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η εισβολή πραγματοποιείται στις 17.25 το απόγευμα και το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Από ελληνικής πλευράς παρακολουθούν κάθε κίνηση του τουρκικού ερευνητικού και των συνοδευτικών του, δύο ελληνικές φρεγάτες οι οποίες από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το καλούν να αποχωρήσει.

Η κατάσταση είναι οριακή, με τα πολεμικά πλοία των δύο χωρών να έχουν στρέψει τα κανόνια τους και να είναι έτοιμα για εκτέλεση οποιασδήποτε εντολής.

Στις 12 Αυγούστου και ενώ το Oruc Reis έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχοντας απλώσει καλώδια αλλά χωρίς να τα έχει ποντίσει, Ελλάδα και Τουρκία φτάνουν μια ανάσα από το «θερμό» επεισόδιο.

Το περιστατικό θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε ναυτική τραγωδία για τον τουρκικό στόλο και να είχε πυροδοτήσει δραματικές εξελίξεις, αν ο Έλληνας κυβερνήτης και το πλήρωμα της φρεγάτας «Λήμνος» δεν είχαν επιδείξει απόλυτη ψυχραιμία και αξιοθαύμαστη ναυτοσύνη.

Περίπου 100 μίλια νότια του Καστελόριζου, η «Λήμνος» έπλεε με σταθερή πορεία και ταχύτητα δεξιά και παράλληλα με το Oruc Reis και την τουρκική αρμάδα, όταν το «καμάρι του τουρκικού στόλου» η «Kemal Reis», το μεγαλύτερο και νεότερο πλοίο των Τούρκων, αποφάσισε να αποσπαστεί, με στόχο να αναγκάσει την ελληνική φρεγάτα να απομακρυνθεί από το «Oruc Reis» και να μην έχει εικόνα για τις ενέργειές του. Κινούμενη κάθετα και με γωνία 90 μοιρών προσπάθησε να περάσει μπροστά από το ελληνικό πολεμικό πλοίο προσπαθώντας να την εξαναγκάσει να αλλάξει πορεία.

Όμως ο κυβερνήτης της «Λήμνος» κράτησε σταθερή την ταχύτητα αλλά και την πορεία της, με τον Τούρκο «ατζαμή» κυβερνήτη να αντιλαμβάνεται τελευταία στιγμή πως οι κινήσεις του ήταν ικανές να αποβούν μοιραίες για το πλοίο και το πλήρωμά του. Αποτέλεσμα, η Kemal Reis βρέθηκε κάθετα μπροστά από την Ελληνική φρεγάτα, με την πλώρη της «Λήμνος» να κατευθύνεται με ορμή προς το μέσον της τουρκικής φρεγάτας.

Στο σημείο αυτό ωστόσο αποδείχτηκε η ναυτοσύνη των Ελλήνων και ο επαγγελματισμός τους. Ο κυβερνήτης Ιωάννης Σαλιάρης έδωσε άμεσα εντολή για κράττει και ανάποδα τις μηχανές, με το τουρκικό πλοίο να βρίσκεται πλέον ελάχιστες γιάρδες μπροστά του. Ήταν η κρίσιμη απόφαση που αποσόβησε μια ναυτική τραγωδία και ενδεχομένως μια γενικευμένη σύρραξη στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η ελληνική φρεγάτα χτύπησε με την πλώρη το Κemal Reis, ακριβώς στο υπόστεγο του ελικοπτέρου. Το ρήγμα που της προκάλεσε ξεπερνά τα τρία μέτρα ύψος, ενώ η ελληνική φρεγάτα υπέστη γρατζουνιές στην πλώρη και ένα στράβωμα του ιστού της σημαίας.

Το ρήγμα που προκάλεσε η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS.
Παρά την ήττα επί του πεδίου, οι Τούρκοι συνέχισαν να προκαλούν διατηρώντας το ORUC REIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, θυμίζουμε πως τουλάχιστον 3 φορές οι Τούρκοι «έσπασαν» τα 8 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, φλερτάροντας με την ένοπλη σύρραξη με την Ελλάδα, μιας οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περίμενεναν τους Τούρκους με το δάχτυλο στη σκανδάλη, κυριολεκτικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.