Εισαγγελία Διαφθοράς: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν όπως επιθυμούν

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” θα καθορίσουν οι ίδιοι τον τρόπο εξέτασής τους ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής». Αυτό αναφέρει σε έγγραφη απάντησή του ο επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, την οποία κοινοποιεί και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απάντησε μόνο στο ένα από τα τρία ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, σχετικά με τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφό του ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων καθορίζονται από:

1) το νόμο 2928/2001,

2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και

3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.