Ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ ο Ηλίας Ψινάκης

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ αφέθηκε ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης , μετά την απολογία του, για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018.

Ο κ. Ψινάκης, ο οποίος είναι κατηγορούμενος σε βαθμό πλημμελήματος, κατέθεσε στον αρμόδιο ανακριτή υπόμνημα με τις θέσεις τους , που αριθμεί περισσότερες από 40 σελίδες, ενώ για περίπου τέσσερις ώρες απαντούσε σε «βροχή» ερωτήσεων για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πυρκαγιά ο Δήμος.

Ο πρώην δήμαρχος στην απολογία του φέρεται να επέρριψε ευθύνες στην Πυροσβεστική για τον τρόπο χειρισμού της κρίσιμης εκείνης κατάστασης και επέμεινε ότι είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης αποφυγής πυρκαγιών σημειώνοντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε η εκκένωση για την οποία ο Δήμος ήταν ανά πάσα στιγμή έτοιμος.

Ο κ. Ψινάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε πως σε κάθε περίπτωση από την πλευρά του Δήμου όλα έγιναν βάση των νομίμως προβλεπόμενων.

«Είχα οκτώ ερωτήσεις που έπρεπε να απαντηθούν νομικά και προσωπικά. Αυτά τα θέματα δεν αφορούν τη φονική πυρκαγιά αλλά ότι είχαμε κάνει σαν Δήμος πριν. Κατάλαβα ότι ο ανακριτής είναι πάρα πολύ ενημερωμένος και ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις» ανέφερε ο κ. Ψινάκης βγαίνοντας από το ανακριτικό γραφείο.

«Η απολογία ήταν εξαντλητική και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής.» σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Ψικάκης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος επεσήμανε ότι εκτός από το πολυσέλιδο υπόμνημα με το οποίο αντέκρουσαν όλες τις αιτιάσεις σε βάρος του εντολέα του κατέθεσαν στον ανακριτή και σειρά εγγράφων με στοιχεία.

«Ο κ. Ψινάκης υπηρέτησε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Συνέδραμε ουσιαστικά το έργο του κ. ανακριτή…» συμπλήρωσε ο, επίσης συνήγορος του πρώην δημάρχου, Δημήτρης Κουσιουρής.

Ο Ηλίας Ψινάκης, είναι ένας από τους συνολικά 20 κατηγορούμενους για την πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη που χειρίζεται την ογκωδέστατη δικογραφία, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Μπουρνούς και η Ρένα Δούρου.

Η πολύμηνη έρευνα της δικαιοσύνης έφερε στη θέση του κατηγορούμενου για την υπόθεση στελέχη της Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, για δεύτερη φορά, απορρίφθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα αίτημα του ανακριτή για άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος αξιωματικών της Πυροσβεστικής και άλλων προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο εισαγγελικός λειτουργός είπε «όχι» στο αίτημα του δικαστικού λειτουργού με το σκεπτικό ότι κατά την κρίση του από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να στηρίξουν την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης, σε βαθμό κακουργήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.