Ελλείψεις φαρμάκων: Μέσω κοινωνικών δικτύων ψάχνουν οι φαρμακοποιοί

Άλυτο παραμένει το θέμα των ελλείψεων βασικών φαρμάκων από τα ελληνικά φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούν να καταγγέλουν ότι χρησιμοποιούν έως και τα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να βρουν σκευάσματα που χρειάζονται οι πελάτες τους.

Μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την πρόεδρο του ΕΟΦ, Αικατερίνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρο Ηλία Γιαννόγλου, για το θέμα, χθες αντιπροσωπεία του συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Αν και ο υπουργός αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος των ελλείψεων και για μια ακόμη φορά δεσμεύθηκε για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης για να καταδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης υποστήριξε ότι «μέχρι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν πλέον οι φαρμακοποιοί μεταξύ τους, για την ανεύρεση των φαρμάκων που λείπουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς».

Η λίστα των φαρμάκων που λείπουν εντελώς ή διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες, λόγω παράλληλων εξαγωγών, περιλαμβάνει μεταξύ αυτών είναι: αντιφλεγμονώδη, βρογχοδιασταλτικά, ινσουλίνες, αντιϋπερτασικά, αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά, αντικαταθλιπτικά, εμβόλια, θυρεοειδικές ορμόνες και οφθαλμολογικά κολλύρια.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη μπορούν να αντικατασταθούν από παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι, πλέον είναι σπάνιο το φαινόμενο ο ασθενής που θα προσέλθει στο φαρμακείο με μια συνταγή να πάρει όλα τα φάρμακα του την ίδια μέρα. «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής έρχεται δυο και τρεις φορές την ίδια μέρα και πάλι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του φαρμακοποιού θα χρειασθεί να έλθει και τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη.

Ο ΠΦΣ ζητά τη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό, θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς φαρμακευτικών εταιρειών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.