Επιστολή Τσίπρα σε Ευρωπαίους: Καρότο και μαστίγιο για Τουρκία, αλλιώς χωρίς προοπτική οι διερευνητικές

Την άποψη ότι προκειμένου να έχουν προοπτική επιτυχίας οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές χρειάζονται γενναίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταθέτει ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του σε ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει στην επιστολή του ότι χρειάζεται ταυτόχρονα να αποφασιστεί μηχανισμός ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και η προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας εάν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Αναγκαία μια δυναμική ευρωτουρκική σχέση
Ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε σήμερα επιστολή στην οποία καλεί την Γερμανική Προεδρία, την Γαλλία, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τους ευρωσοσιαλιστές Πρωθυπουργούς και Επιτρόπους και τις προοδευτικές ευρωομάδες, να στηρίξουν μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία που να επανεκκινεί με νέους όρους (ισχυρών κυρώσεων και ισχυρής θετικής ατζέντας) τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Υπογραμμίζει δε ότι αν αυτό δεν κατοχυρωθεί, οι διερευνητικές και η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, δεν θα έχουν προοπτική.

Η επιστολή εστάλη στην Γερμανική Προεδρία, την Γαλλία, τους Πρωθυπουργούς της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας (Δανία Σουηδία Φινλανδία Ισπανία Πορτογαλία Μάλτα), τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ Σασσόλι, τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ κ. Τίμμερμανς, τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ, τον Επίτροπο Οικονομίας Τζεντιλόνι, καθώς και στους Συμπροέδρους όλων των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) και του Renew (Ευρωομάδα Μακρόν).