Έρχεται ζέστη, νοτιάδες, σκόνη και λασποβροχές το Σαββατοκύριακο

Μετά την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών το καλοκαίρι… επιστρέφει, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη. «Προς το σαββατοκύριακο λοιπόν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νοτιάδες με μεγάλες τοπικά εντάσεις στα δυτικά, η υγρασία και η ζέστη για την εποχή. Όμως όπως είπαμε η όλη αυτή εξέλιξη θα οφείλεται στο σύστημα κακοκαιρίας δυτικότερα της χώρας μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook o μετεωρολόγος.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο facebook:

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΖΕΣΤΗ, ΝΟΤΙΑΔΕΣ, ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΛΑΣΠΟΒΡΟΧΕΣ

Μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα με έντονα καιρικά φαινόμενα που δυστυχώς για άλλη μια φορά αφήνουν πίσω τους νεκρούς και καταστροφές, φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε πιο ήπιες καιρικές καταστάσεις χωρίς όμως η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας να παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά τις ροές των βαρομετρικών συστημάτων.

Βαρομετρικά χαμηλά συνεχίζουν να κινούνται από τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης προκαλώντας κακοκαιρία σε αρκετές περιοχές της Γηραιάς ηπείρου. Έτσι λοιπόν ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας θα κινηθεί ανατολικά από την κεντρική Ευρώπη δίνοντας σημαντικές και επικίνδυνες βροχές στην Ιταλία και “σηκώνοντας” ταυτόχρονα σκόνη και πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική που θα απασχολήσουν τη χώρα μας.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Καθώς ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει τη χώρα μας και στην ουσία “γλύφει” τα δυτικότερα τμήματα ή να το θέσουμε καλύτερα, η χώρα μας βρίσκεται στην περιφέρεια του συστήματος αυτού, εξαιτίας της έντονης βαροβαθμίδας (διαφορά πίεσης) που δημιουργείται, αναπτύσσονται θυελλώδεις νοτιάδες κυρίως στην πλευρά του Ιονίου πελάγους και από την Πίνδο και δυτικότερα, με αποτέλεσμα την μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική συνοδεία και Αφρικανικής σκόνης. Σε ένα βαρομετρικό χαμηλό επικρατούν ανοδικές κινήσεις του αέρα και αυτό είναι και το αίτιο που σηκώνεται η σκόνη και μεταφέρεται προς εμάς.

ΑΝΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΟΧΙ ΟΜΩΣ “ΚΑΥΣΩΝΑΣ”

Επειδή ρωτήθηκα και στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού μας σταθμού OPEN να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται για κύμα καύσωνα. Ο καύσωνας ορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο και ακολουθείται από συγκεκριμένη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Εδώ ναι μεν θα έρθουν πολύ θερμές αέριες μάζες αλλά αυτό θα γίνει εξαιτίας του συνδυασμού του βαρομετρικού χαμηλού από την κεντρική Ευρώπη με υψηλές πιέσεις ανατολικότερα. Στα κύματα καύσωνα επικρατεί αντικυκλωνική κυκλοφορία ή ομαλό πεδίο πιέσεων, δεν ευνοείται η μεταφορά σκόνης, οι αέριες μάζες είναι πολύ πιο ξηρές, επικρατεί ήπιο πεδίο ανέμων, κυριαρχεί ο ανέφελος καιρός, δεν έχουμε φαινόμενα (βροχές κτλ).

ΖΕΣΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

Προς το σαββατοκύριακο λοιπόν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νοτιάδες με μεγάλες τοπικά εντάσεις στα δυτικά, η υγρασία και η ζέστη για την εποχή. Όμως όπως είπαμε η όλη αυτή εξέλιξη θα οφείλεται στο σύστημα κακοκαιρίας δυτικότερα της χώρας μας. Οπότε θα έχουμε και συννεφιές στη μέση και κυρίως υψηλή ατμόσφαιρα οι οποίες σε περιοχές που θα βρίσκονται πιο κοντα στην διαταραχή (με τα μέχρι τώρα στοιχεία στην βορειοδυτική Ελλάδα) θα συνοδεύονται από βροχές ακόμη και από καταιγίδες (Ήπειρος, βόρειο Ιόνιο, πιθανόν δυτική Μακεδονία). Κάποιες τοπικές βροχές – λασποβροχές ή λασποψιχαλίσματα ίσως έχουμε προς τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας και κυρίως όπου η τοπογραφία το ευνοεί.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΟΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΒΑΤΗ ΝΟΤΙΑ

Θερμοκρασίες που ίσως προσεγγίσουν ή ξεπεράσουν τοπικά και τους 35 βαθμούς θα συναντήσουμε σε περιοχές όπου ο νοτιάς λειτουργεί σαν καταβάτης. Τέτοιες περιοχές είναι τα βόρεια τμήματα της Κρήτης και περιοχές του ηπειρωτικού κορμού που αλληλεπιδρούν με μεγάλους ορεινούς όγκους ή την οροσειρά της Πίνδου. Με την διεύθυνση και την ένταση του ανέμου όπως διαμορφώνεται με τα τωρινά στοιχεία, τις υψηλότερες θερμοκρασίες θα τις συναντήσουμε στη βόρεια – βορειοδυτική Κρήτη, τη Θεσσαλία και ίσως τμήματα της δυτικής Πελοποννήσου – Στερεάς.

Επισυνάπτονται κάποιοι χαρακτηριστικοί χάρτες από τα προγνωστικά μας συστήματα που ανταποκρίνονται στην παραπάνω ανάλυση.

Να σημειωθεί τέλος ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή που τα προγνωστικά δεδομένα μπορεί να μεταβληθούν δεδομένης και της οριακής τροχιάς της διαταραχής που θα διασχίσει την Ιταλία. Αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερες και πιο γενικευμένες βροχές πριν την είσοδο της θερμής μάζας (Παρασκευή, Σάββατο) εικόνα που αποτυπώνεται στον τελευταίο χάρτη από το άλλο προγνωστικό σύστημα. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει με τα νεότερα στοιχεία.

Να είστε όλες και όλοι καλά!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.