Έργα και ημέρες της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου – Οι τρεις προτάσεις που πάγωσαν το ακροατήριο

Μια από τις μεγαλύτερες δίκες στην σύγχρονη ιστορία φτάνει στο τέλος της και κεντρικό πρόσωπο στην δίκη της Χρυσής Αυγής δεν φαίνεται να είναι ούτε οι καταδικασθέντες, ούτε οι δικηγόροι τους, ούτε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου. Κεντρικό πρόσωπο αναδεικνύεται η εισαγγελέας κα Αδαμαντία Οικονόμου.

Κι αυτό γιατί σε τρία κομβικά σημεία της δίκης της Χρυσής Αυγής, η εισαγγελέας κα Αδαμαντία Οικονόμου τράβηξε όλα τα φώτα πάνω της με τις προτάσεις που έκανε και προκάλεσαν το λιγότερο έκπληξη στην κοινή γνώμη. Η κα Οικονόμου επελέγη για την θέση της εισαγγελέως στην δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από κλήρωση. Και αξίζει να σημειωθεί πως η υπεράσπιση του Γιάννη Λαγού ζήτησε την εξαίρεση της έδρας, πλην της κας Οικονόμου.

Όταν ζήτησε απαλλαγή όλων για την εγκληματική οργάνωση
Η πρώτη φορά ήταν όταν η δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρωνόταν. Ήταν Δεκέμβριος του 2019 όταν η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου προκάλεσε έκπληξη με την πρότασή της. Το σκεπτικό που ανέπτυξε ανέφερε πως δεν προκύπτει δράση οργάνωσης, αποδομώντας έτσι όλο το παραπεμπτικό βούλευμα και λέγοντας πως όλες οι πράξεις που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή είναι «μεμονωμένα περιστατικά που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του».

Κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν είχε προκύψει ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η κ. Οικονόμου είχε πει ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

Η συγγνώμη στους συνηγόρους των καταδικασθέντων
Η δεύτερη φορά ήταν στις 09/10/2020, δέκα ημέρες πριν δηλαδή, όταν η κα Οικονόμου απολογήθηκε για την πρόταση της επι των ελαφρυντικών. Με όσα είπε η εισαγγελέας έδειξε ξεκάθαρα ότι παραμένει πιστή στην αρχική της τοποθέτηση και στην απαλλακτική πρόταση που είχε κάνει για τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιποψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση», είπε.

Αναστολή σε όλους
Και η τρίτη φορά ήταν σήμερα, όταν άφησε την κοινή γνώμη με το στόμα ανοικτό για ακόμα μια φορά ζητώντας να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά!
Επί της ουσίας, με την εισήγησή της η κα Οικονόμου περιέγραψε όλους τους καταδικασθέντες για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ως ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Αν μάλιστα κάποιος την άκουγε χωρίς να γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση θα πίστευε ότι άδικα ταλαιπωρήθηκαν 57 άνθρωποι σε μια δίκη που κράτησε 5,5 ολόκληρα χρόνια.

Στα υπέρ των καταδικασμένων η κα εισαγγελέας θεώρησε ότι έχουν μόνιμη διαμονή και ουδείς παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί στο στάδιο της ανάκρισης ή μετά τις αποφυλακίσεις τους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους καθώς ο Ιωάννης Λαγός είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

«Δεν είναι ύποπτοι φυγής εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη» είπε η εισαγγελέας. Δεν είπε βέβαια ότι οι περισσότεροι όλα αυτά τα χρόνια περιφρόνησαν την διαδικασία και την ίδια…

Και τους περιέγραψε ως αθώες περιστερές, ενώ αποφάσισε ότι δεν υπάρχει πλέον η Χρυσή Αυγή καθώς έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους.

«…Μάλιστα τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών. Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, Αλεξόπουλου και Μπούκουρα που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις. Οι κατηγορούμενοι δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους», είπε η κα Οικονόμου.

Όπως και να έχουν τα πράγματα η δίκη θα συνεχιστεί αύριο στις 10.00 το πρωί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο και όχι η εισαγγελέας, αναμένεται να αποφασίσει για το ποιοι θα εκτίσουν την ποινή τους και ποιοι θα παραμείνουν ελεύθεροι, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων της υπεράσπισης.

Λίγο πριν την διακοπή, ανέβηκαν οι τόνοι, όταν ο συνήγορος του καταδικασθέντα σε δεκαετή κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της Πολιτικής Αγωγής, λέγοντας: «Έχουν δικαίωμα αυτοί να μιλούν για την ποινή και την αναστολή; Αυτά είναι πειθαρχικά αδικήματα στο ΔΣΑ, αλλά δεν αφορούν το δικαστήριό σας. Σας προσβάλει όμως αυτό εσάς και την εισαγγελική Αρχή. Στην κρίση σας».

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής του απάντησαν: «Να μας φέρετε και του Λαγού τη δήλωση», αναφερόμενοι σε δήλωσή του ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, προκαλώντας αναστάτωση μέσα στην αίθουσα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.