Ετοιμάζονται για εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε σε άλλο πράγμα από αυτό που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ωστόσο να διαψεύδει τον μήνα των εκλογών, προσπαθούν να εξηγήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταλάβουν εάν πρόκειται για γκάφα ή για ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες (21.06.2022) πρότεινε ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβρη και να αντικαταστήσει τον υπουργό Εσωτερικών με υπηρεσιακό, προκειμένου να εγγυηθεί την ομαλή προσφυγή στις κάλπες.

Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι το αίτημα για «υπηρεσιακή κυβέρνηση» «παραβλέπει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς» και θα «οδηγούσε τη χώρα σε μια παρατεταμένη επικίνδυνη αστάθεια, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα επιδείνωνε την κατάσταση για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις και θα γεννούσε εθνικούς κινδύνους».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρότεινε κάτι τέτοιο και αναζητούν τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση καταφεύγει σε ένα τέτοιο τέχνασμα ενώ από την άλλη επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε τις πρόωρες εκλογές, ούτε τον μήνα που θα διεξαχθούν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα χθες σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο πρωθυπουργός για τις πρόωρες εκλογές και έθεσε τέσσερεις προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα να πάει ομαλά στις κάλπες.

Με την κίνηση αυτή στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να απαντήσει εμπράκτως στο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί τοξικότητας στη χώρα -για την οποία, όπως άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός, θα ευθύνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι έχει αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η κυβέρνησή του δεν αντέχει μέχρι την εξάντληση της τετραετίας, θέλει να επιρρίψει την ευθύνη για τις κάλπες στην Κουμουνδούρου.

«Τα προβλήματα στην οικονομία εξ αιτίας της ακρίβειας είναι παρά πολλά» λένε οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά το καλοκαίρι θα πράγματα θα είναι ακόμα πιο άσχημα. Αδυνατεί ωστόσο να πει έστω για μια φορά την αλήθεια στους πολίτες και γι’ αυτό στρέφει τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος του, τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ό,τι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές» και επεσήμανε ότι για να υπάρξει κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ακολουθήσει τις τέσσερεις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από το να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνίας των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο και την αντικατάσταση του Μάκη Βορίδη από υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη τη προεκλογική περίοδο.
Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές.
Αναφορικά με την πολιτική συγκυρία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα έχει οδηγηθεί σε ένα διπλό αδιέξοδο. «Από την μία διαμορφώνονται συνθήκες κοινωνικής κρίσης με την τρομακτική άνοδο του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Από την άλλη για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ανασφάλεια και τόση ένταση στη σχέση μας με την Τουρκία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.