Έβρος: Στο ΚΥΤ Φυλακίου οι 38 πρόσφυγες και μετανάστες – Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα

φωτο αρχείου

Σε φυλάκιο πρώτης υποδοχής μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν «εγκλωβισμένοι» σε νησίδα του Έβρου προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους. Πρόκειται για 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά. Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο. Η ομάδα των μεταναστών εντοπίστηκε χθες στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας όπου αρχικά βρίσκονταν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι πρόσφυγες και μετανάστες θα οδηγηθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπου θα τους επισκεφθεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Όπως ανέφερε σε tweet του ο κ. Μηταράκης, οι ελληνικές αρχές κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Σημείωσε ακόμη πως οι πρόσφυγες δηλώνουν Σύροι και πρόσθεσε πως είναι σε καλή κατάσταση.

Στο θέμα αναφέρθηκε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως «η Ελλάδα πάντα κάνει αυτό που πρέπει όταν έχει να αντιμετωπίσει ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη ζωή, εντοπίζει και διασώζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη». Σημείωσε ακόμη πως όταν βρίσκονται μετανάστες σε τουρκικό έδαφος οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να ενημερώνουν τις τουρκικές αρχές.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως δεν πρόκειται για θέμα που προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση και διερωτήθηκε αν θα έπρεπε δηλαδή οι ελληνικές αρχές να είχαν μπει σε τουρκικό έδαφος για να προχωρήσουν στην έρευνα.

Υπενθυμίζεται πως με χθεσινή δήλωσή τους ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιώργος Ψυχογιός, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματις και η Νατάσα Γκαρά, βουλευτής Έβρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσαν την κυβέρνηση να εξηγήσει  «την αιφνίδια “ανακάλυψη” των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος αξίωσε να υπάρξει «μια μεγάλη συγνώμη για τη χθεσινή, απαράδεκτη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

«​Οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν χάνουν ευκαιρία να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δήθεν δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σχετικά με τη στάση της χώρας, επί διακυβέρνησης ΝΔ, στο προσφυγικό, τα δικαιώματα, τις παρακολουθήσεις. Κατά τη συνηθισμένη προπαγανδιστική τακτική του επιτελικού κράτους, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε στο ίδιο μοτίβο τις κατηγορίες αυτές. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την ενημέρωση που έλαβα ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον κ. Θεοδωρικάκο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν πάνω στη νησίδα, η οποία βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας. Σήμερα, τα γεγονότα διαψεύδουν την ενημέρωση που θεσμικά λάβαμε: Ξαφνικά και οι μετανάστες βρέθηκαν και στο ελληνικό έδαφος ήρθαν. Αυτές είναι τακτικές που και τους θεσμούς απαξιώνουν και τη χώρα αμαυρώνουν» σχολίασε.

πηγή: naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.