Φλωρίδης: Ακόμη και στα πιο μικρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας προβλέπεται ποινή φυλάκισης

«Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφορικά με την υπόθεση Λύτρα.

Αμέσως μετά τόνισε πως και στα πιο μικρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, η δικαστική έδρα θα μπορούσε να ορίσει ποινή φυλάκισης. Εξήγησε πως στα αντίστοιχα κακουργήματα ο κανόνας είναι η προφυλάκιση.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Φλωρίδης υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δεν νομοθετεί επ’ ευκαιρία», ενώ ανέφερε με σαφήνεια πως τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κατά συντριπτική πλειονότητα γυναίκες. «Το μυαλό μας ήταν πάντα στην προστασία των θυμάτων», πρόσθεσε.

«Η Δημοκρατία δεν ανέχεται ανεξέλεγκτες εξουσίες», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης. Είπε επίσης πως οι δικαστές στην Ελλάδα έχουν περισσότερη ελευθερία απ’ όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Αυτοί που με κατηγορούν για ποινικό λαϊκισμό, λαϊκίζουν», συμπλήρωσε.

Οι νέες διατάξεις για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας
Υπενθυμίζεται πως χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης εξήγγειλε 13 νέες διατάξεις για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας με σκοπό να ενισχυθεί το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ αναμένεται σύντομα οι προωθούμενες αλλαγές να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας
Έρχονται οι εξής αλλαγές:

Η προφυλάκιση για κακουργηματικές φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι κανόνας και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι όπως βραχιολάκι και κατ’ οίκον περιορισμός.
Οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Η παραπομπή τους σε δίκη γίνεται σύντομα μετά την ανάκριση χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.
Προβλέπεται προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
Για τα αυτόφωρα δε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.
Προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, αρκεί η ανάγνωση της κατάθεσης τους στις αρχές και η καταγγελία τους, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.
Προβλέπεται επίσης η επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη για να προστατευθούν τα θύματα. Αν οι όροι αυτοί (για παράδειγμα να μην πλησιάζει το θύμα, να μην το παρενοχλεί, το απειλεί και λοιπά) παραβιαστούν, τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τον δράση και ενημέρωση της αστυνομίας.
Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα.
Θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία, που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.
Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.
Προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους
Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.