Φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Απειλούνται χωριά στην Κέρκυρα

Σε συναγερμό βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία καθώς αρκετά είναι τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας μετά το μεσημέρι με τους δυνατούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες να αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα.
Αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κέρκυρα, στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας και στην Λέρο.
Στην Κέρκυρα, η φωτιά έχει ξεσπάσει σε αγροτική έκταση στην Λευκίμμη Κέρκυρας ανάμεσα στα χωριά Νεοχώρι και Κρητικά, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων όμως που πνέουν στην περιοχή έχει πάρει σύντομα μεγάλες διαστάσεις το πύρινο μέτωπο και κινείται απειλητικά με κατεύθυνση τα χωριά Νεοχώρι και Παλαιοχώρι.


Λευκίμμη Κέρκυρας φωτο FACEBOOK (ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ)

Μάλιστα, στα χωριά αυτά δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι στις πλατείες και να βρίσκονται σε ετοιμότητα αν χρειαστεί αναγκαίο να απομακρυνθούν με ασφάλεια.
Στο σημείο μαζί με τις ενισχύσεις που έχουν σπεύσει επιχειρούν πλέον 29 πυροσβέστες με 13 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη Canadair, 2 αεροσκάφη PZL και ένα ελικόπτερο. Συνδράμουν δύο υδροφόρες ΟΤΑ και ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο.
Στην Πελοπόννησο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Ίσαρης στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, δίχως να κινδυνεύει άμεσα κατοικημένη περιοχή, όμως το πύρινο μέτωπο έχει πάρει σύντομα διαστάσεις.
Στο σημείο μαζί με τις ενισχύσεις που έσπευσαν επιχειρούν συνολικά 50 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Συνδράμουν δύο υδροφόρες της Περιφέρειας και ένα μηχάνημα έργου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά και σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, όπου δεν κινδυνεύει άμεσα κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα με 10 πυροσβέστες και 2 ελικόπτερα.
Στην Λέρο διαστάσεις πήρε η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λακκί.
Στο νησί δεν υπάρχει κλιμάκιο της Πυροσβεστικής παρά μόνο ένας πυροσβέστης που επιχειρεί με τρεις υδροφόρες του Δήμου και του Πολεμικού Ναυτικού.
Κατόπιν αυτών λοιπόν κινητοποιήθηκε μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 8 άντρες της 1ης ΕΜΑΚ που μετέβησαν στο νησί με ελικόπτερο. Στο σημείο επίσης έχουν αποσταλεί 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη για ρίψεις νερού από αέρος ενώ άντρες του Λιμενικού απομάκρυναν με ασφάλεια λουόμενους από την παραλία Κοκκινά εξαιτίας των πυκνών καπνών.
Στον Ασπρόπυργο, η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στα Νεόκτιστα τέθηκε σύντομα υπό μερικό έλεγχο.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 24 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφέρειες Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων), Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος),Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Σκύρος), Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.