Φτωχά πορίσματα για την υπόθεση του νοσοκομείου Ζακύνθου

Στο σκοτάδι τυλίγουν την υπόθεση του νοσοκομείου Ζακύνθου τα πολυαναμενόμενα πορίσματα των δύο ΕΔΕ με τα ερωτήματα για τις μετεγχειρητικές επιπλοκές σε πέντε ασθενείς και τον θάνατο μιας 41χρονης γυναίκας μετά από επέμβαση να παραμένουν αναπάντητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρασαν έξι μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι δύο ΕΔΕ, ενώ επί τέσσερις μήνες τα χειρουργεία παρέμειναν κλειστά, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Το Δ.Σ. του νοσοκομείου Ζακύνθου ζητά ετεροχρονισμένα να επεκταθεί η ΕΔΕ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου πέθανε η 41χρονη ασθενής.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου μετά τα πορίσματα αναφέρει:

«Από τα διαλαμβανόμενα σε αμφότερες τις παραπάνω Ε.Δ.Ε. προκύπτουν αβίαστα και κατά τρόπο σαφή τα εξής:

1) Το περιστατικό που παρουσίασε μη αναμενόμενες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ, ήτοι αυτό της θανούσης,

2) Οι ανωτέρω επιπλοκές σε καμιά περίπτωση δεν οφείλονται σε τοξικό παράγοντα προερχόμενο από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων και

3) Γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την αδικαιολόγητη πολύμηνη μη λειτουργία των χειρουργείων χωρίς αποδεδειγμένη αιτιολογία καθώς και του γεγονότος ότι ο ακολουθούμενος από τα αρμόδια όργανα προσανατολισμός διερεύνησης των γεγονότων, ήτοι η πιθανολόγηση ύπαρξης τοξικού παράγοντα από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων, δεν απέδωσε και ότι αν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο θα είχε βρεθεί.

Γι’ όσον αφορά ειδικότερα την Ε.Δ.Ε. που αφορά στο περιστατικό που κατέληξε, αυτή περιορίζεται στη διάρκεια της νοσηλείας στο Γ.Ν.Ζακύνθου. Με δεδομένο όμως ότι η ασθενής, την 25/11/2016 διακομίστηκε σε έτερο Νοσοκομείο της 6ης Υ.Π.Ε. στο οποίο και νοσηλεύτηκε έως και την 4/12/2016 όπου κατέληξε, το Δ.Σ. θεωρεί ότι για την πληρότητα της διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου της ασθενούς, η Ε.Δ.Ε. πρέπει να επεκταθεί και για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια να κρίνουν εάν υπάρχουν ενέργειες, παραλείψεις ή πλημμέλειες που συνδέονται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα είναι τα ποινικά και τα διοικητικά δικαστήρια».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.