Γ. Κουμουτσάκος: Απρόβλεπτος γείτονας η Τουρκία, χρειάζεται επαγρύπνηση

Επαγρύπνηση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα συνέστησε για το επόμενο διάστημα ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις τουρκικές απειλές εν όψει των ερευνών για εκμετάλλευση υδρογονανθράων στην κυπριακό ΑΟΖ.

«Οι απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα επιτρέψει σε εταιρείες εξουσιοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσουν σε δραστηριότητες εξόρυξης σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, παραβιάζουν κατάφορα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελούν συνέχεια σε μια άκρως προβληματική πρακτική, που προστίθεται στην επίμονη και επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο», τόνισε.

Κατά τον κ. Κουμουτσάκο, οι απειλές αυτές δείχνουν ότι η Τουρκία εξελίσσεται «σε απρόβλεπτο γείτονα για Ελλάδα και Κύπρο, σε αβέβαιο σύμμαχο για τη Δύση, σε χώρα που “παράγει” αστάθεια και “καταναλώνει” ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ «να αναλάβουν άμεσα και αποτελεσματικά ξεκάθαρη στάση απέναντι στους τουρκικούς εκβιασμούς, που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Καταλήγοντας, εξέφρασε τη συμπαράσταση της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση της Κύπρου που κινείται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.