Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοδουλπαροικίας

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς «χρεοδουλοπαροικίας» από το 2010 ανέφερε ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. τραγική που «θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση πριν την κατάρρευση». Για να βγει η οικονομία από την κρίση τόνισε ότι είναι ανάγκη να μειωθούν δραστικά οι φορολογικοί συντελεστές και να γίνει αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της ευρωπαϊκής πολιτικής κίνησης DiEM 25 ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι η επίτευξη των δύο αυτών στόχων μπορούν και απαιτείται να αποτελέσουν τη βάση για τη «νέα συμφωνία» που θα καταστήσει την ελληνική οικονομία βιώσιμη και θα βγάλει τη χώρα από την «ερημοποίηση».

Όπως είπε οι προτάσεις μας για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα παρουσιαστούν στις προσεχείς ευρωεκλογές στους ψηφοφόρους.

Χαρακτήρισε προϋπόθεση την εφαρμογή έξι βασικών μεταρρυθμίσεων:

άμεσες και μεγάλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών,
ταυτόχρονη ακύρωση της λιτότητας και αποφυγή των ελλειμμάτων με αντίστοιχη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους,
Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (σύστημα παράπλευρης ακύρωσης οφειλών και εξωτραπεζικών πληρωμών – πρόγραμμα καταπολέμησης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού),
δημόσια εταιρία διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών – μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς κυρίως της πρώτης κατοικίας,
νέα αναπτυξιακή τράπεζα που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία, μετοχές της οποίας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία
σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα (τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ – ΕΦΚΑ για μισθωτούς και νέες επιχειρήσεις start up).

«Το 2015 δεν θα επαναληφθεί. Αυτή τη φορά οι έξι μεταρρυθμίσεις, που ο κοινός νους καταδεικνύει ως προαπαιτούμενα για απόδραση από την κρίση, θα εφαρμοστούν άνευ διαπραγμάτευσης. Η χώρα θα διατηρηθεί εντός της ευρωζώνης για όσο χρειάζεται, έως ότου η επίσημη Ευρώπη αποφασίσει να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τις έξι μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Υπογράμμισε ακόμα, ότι οι έξι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά γενικότερα τις χώρες- μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα και να εφαρμοστούν απρόσκοπτα.

Επίσης, ενώ τα EuroWorkingGroup, το Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής αρνούνται να τις δεχθούν, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθεί την λεγόμενη τακτική της «κενής καρέκλας» του στρατηγού Ντε Γκωλ.

Προτείνει επίσης, να αναβάλλονται μονομερώς οι αποπληρωμές σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM-EFSF και να δρομολογηθεί πολιτική παραμονής εντός της Eυρωζώνης υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

«Ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η ασφυξία και να αποφευχθεί η ερημοποίηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, είναι η άμεση εφαρμογή των έξι μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι το αφήγημα πως η μοναδική ελπίδα για τη χώρα είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των δανειστών, δεν ευσταθεί.

Στο ερώτημα αν η ευρωπαϊκή πολιτική κίνηση DiEM 25, της οποίας ο κ. Βαρουφάκης είναι επικεφαλής στην Ελλάδα, θα λάβει μέρος στις εκλογές είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, αυτές οι προτάσεις μας να τεθούν στην κρίση των ψηφοφόρων στις επόμενες Eυρωεκλογές, με τον τρόπο που θα αποφασίσουμε από τη βάση», ενώ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσίασε και τοπικά στελέχη της κίνησης DiEM 25, από τη Θεσσαλονίκη, στη συντριπτική τους πλειονότητα νεαρής ηλικίας.

Χαρακτήρισε το DiEM 25 αυθεντικό, πανευρωπαϊκό, διεθνιστικό κίνημα, στράφηκε εναντίον όσων ταυτίζουν την Ευρώπη με την «ανίερη συμμαχία των κκ Βίζερ, Ντέϊσελμπλουμ, Eurogroup και Σία», ενώ κατηγόρησε όσους τον χαρακτηρίζουν αντιευρωπαϊστή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.