Γεωργιάδης: Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου καταστημάτων, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο

Απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου. «Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο το οποίο εάν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και επιχειρήσεις. Η δε ενεργειακή εξοικονόμηση από μία ενδεχόμενη κατά μία ή δύο ώρες μείωση του ωραρίου λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που αυτό θα προκαλούσε στην αγορά. Άρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ακόμα ότι «Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικαίωμά του».

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες των διαφόρων εμπορικών συλλόγων για το ωράριο ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο.

Αλλά πρόσθεσε: «Εάν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος ούτε και μπορεί να επιβληθούν ποινές σε κάποιον ο οποίος θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μία μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως εάν το επιθυμούν και στο βαθμό που το επιθυμούν. Αυτό, όμως, δεν αφορά εμάς. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.