Γεροβασίλη: Για την Αριστερά η ασφάλεια δεν είναι μια αφηρημένη έννοια

Η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη μιλά στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Αθήνα, την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018. Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η τελετή παράδοσης-παραλαβής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Συνέντευξη της νέας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Εφημερίδα των Συντακτών

«Στόχος της κυβέρνησης παραμένει το να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα η έννοια της προστασίας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών» δηλώνει στην πρώτη της συνέντευξη ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη η Ολγα Γεροβασίλη.

Σπάζοντας το ανδρικό υπουργικό μονοπώλιο για τη συγκεκριμένη θέση, η κ. Γεροβασίλη δίνει ένα σαφές στίγμα της φιλοσοφίας της για ζητήματα όπως η ασφάλεια και η τρομοκρατία, ενώ απαντά στις διαρκείς βολές της Ν.Δ. για τον «Ρουβίκωνα» και το «άβατο» των Εξαρχείων.

Για πρώτη φορά μια γυναίκα αναλαμβάνει το τιμόνι ενός θεωρητικά ανδροκρατούμενου υπουργείου. Πρόκληση; Στοίχημα; Πώς αποδεχθήκατε την πρόταση του πρωθυπουργού;

Το γεγονός πως γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής και της πολιτικής δεν θα έπρεπε, το 2018, να συνιστά είδηση. Πράγματι, η πολιτική ευθύνη της προστασίας των πολιτών στη χώρα μας ήταν –μέχρι την περασμένη Τετάρτη– αποκλειστικά ανδρική υπόθεση.

Σε αντίθεση με τη στελέχωση των σωμάτων ασφαλείας, που, ευτυχώς, πολλά χρόνια τώρα έπαψαν να είναι ανδρικό άβατο. Ετσι, ήρθε η στιγμή για πρώτη φορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικεφαλής να είναι γυναίκα. Ταιριαστό δεν είναι; Καθώς η ασφάλεια, η προστασία, η ανάληψη ευθύνης και η εμβάθυνση της δημοκρατίας είναι επίσης γένους θηλυκού.

Αν θέλετε, η ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου για πρώτη φορά από γυναίκα συμβολικά δείχνει και τον δρόμο που πολιτικά χαράζουμε και επιδιώκουμε για την ελληνική κοινωνία. Αυτόν της ισονομίας και της άρσης κάθε είδους αποκλεισμών.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ηγηθώ πολιτικά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη –μετά από μια πολύ κακή και δύσκολη συγκυρία και με την αντιπολίτευση να έχει πολύ ψηλά την ατζέντα της δημόσιας ασφάλειας, στρεβλώνοντάς την όμως κάτω απ’ το ιδεολογικό πρίσμα μόνο της βίαιης καταστολής και με όρους καταστροφολογίας, μηδενισμού, τρομοκράτησης και κινδυνολογίας– αποτελεί όντως μια δημιουργική πρόκληση. Τόσο για εμένα όσο και για τα στελέχη του υπουργείου.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη πατώντας εδώ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.