Για αποτυχία στελέχωσης των ΤΟΜΥ κατηγορούν το υπουργείο Υγείας γιατροί και κόμματα

Για παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο οι γιατροί και τα κόμματα σε ότι αφορά την προκήρυξη για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ιατρικοί σύλλογοι ζητούν διάλογο από μηδενική βάση και ενώ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, αύριο Τρίτη, για το θέμα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με ανοιχτή επιστολή του ζητά από το υπουργείο Υγείας απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ και να μην προβεί σε νέα προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον κ. Ξανθό ο ΙΣΘ αναφέρει ότι «οι σχεδιασμοί σας για την ΠΦΥ ήταν σε λάθος κατεύθυνση αλλά εσείς εμμένοντας σχεδιάσατε μοντέλο της δεκαετίας του 1950 για να εφαρμοστεί στην ελληνική κοινωνία του 2020».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για παταγώδη αποτυχία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι 600 γιατροί κατέθεσαν αιτήσεις για τη στελέχωση 1.200 θέσεων στις ΤΟΜΥ, γεγονός που ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει ως «αναμενόμενο καθώς ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη του, στο συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο νέο σύστημα παρά το γεγονός ότι μαστίζεται από την υποαπασχόληση και την ανεργία».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ χαρακτηρίζεται από προχειρότητα αφού δεν είχε προηγηθεί διάλογος με τους ιατρικούς συλλόγους και δεν παρέχει επαρκή μισθολογικά κίνητρα στους γιατρούς.

ΝΔ: Οι ΤΟΜΥ στα «αζήτητα» από τους ιατρούς

Ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας κάνει λόγο για αποτυχία «της ναυαρχίδας των “αριστερών” μεταρρυθμίσεων στον εγκαταλελειμμένο χώρο της υγείας, εξελίσσονται οι ΤΟΜΥ».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτήλα, υπήρξαν καταγγελίες γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις από κομματικά στελέχη της συγκυβέρνησης να κλείσουν τα ιατρεία τους και να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις για τις ΤΟΜΥ αλλιώς «απειλούνται» και με διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΠΥ.

Ποτάμι: Συνολική αποτυχία της κυβέρνησης

Το Ποτάμι σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας για τον διαγωνισμό στελέχωσης των ΤΟΜΥ αναφέρει ότι «το βάρος αυτής της -τουλάχιστον μερικής- αποτυχίας δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Υγείας αλλά και συνολικά την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, οι οποίοι διατυμπάνιζαν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι σε πλήρη λειτουργία οι 239 ΤΟΜΥ ανά την Ελλάδα».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, στην οποία είχε δοθεί παράταση μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου, προβλέπονται συνολικά 2.868 θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, υποβλήθηκαν 22.678 μοναδιαίες αιτήσεις, ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-ΚΛΑΔΟΣ-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 206

ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ 219

ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ 158

ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 514

ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ 757

ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ 9427

ΤΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ/-ΤΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 477

ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 2605

ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ 1635

ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ 850

ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ 3580

ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ/-ΤΡΙΩΝ 2250

Το υπουργείο Υγείας απαντώντας στα σχόλια του ιατρικού και πολιτικού κόσμου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «παρά την περί του αντιθέτου εσκεμμένη φημολογία, εκδήλωσε ενδιαφέρον ένας σημαντικός αριθμός γιατρών, κυρίως, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των παιδιάτρων που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Δυστυχώς, όμως για άλλη μια φορά παρατηρήθηκε διαχρονική δυσκολία η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω brain drain να καλυφθούν με επάρκεια θέσεις στην περιφέρεια και τα νησιά. Στους λοιπούς κλάδους παρουσιάστηκε ιδιαίτερα υψηλός αριθμός αιτήσεων. Με βάση την παραπάνω εξέλιξη, αναμένεται εντός του ερχόμενου διμήνου να τεθεί σε λειτουργία μεγάλος αριθμός από τις νέες δομές».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.