Για σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στον εμβολιασμό προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ

Από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά του κορωνοϊού θα μεγιστοποιηθούν «καθ’ ότι τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων ξεκινούν τη δεύτερη δόση εμβολίου των υγειονομικών και δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν τόσους πολίτες», προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Την έναρξη της διαδικασίας των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ ότι ο εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω ετών είχε ξεκινήσει στις 16 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στους περισσότερους νομούς λειτουργούν μόλις δύο εμβολιαστικά κέντρα, ένα στο νοσοκομείο της πόλης και ένα σε κέντρο υγείας, αστικού ή αγροτικού τύπου.«Για παράδειγμα στο νομό Άρτας λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα, ένα στο νοσοκομείο και ένα στο κέντρο υγείας αστικού τύπου που βρίσκεται μέσα στη πόλη. Από όλες τις περιοχές του νομού οι ηλικιωμένοι μεταβαίνουν για να εμβολιασθούν στην πόλη σε μεγάλες αποστάσεις, σε κακές καιρικές συνθήκες, με απροσπέλαστους δρόμους πολλές φορές», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

«Το ίδιο ως δεύτερο παράδειγμα στη Θεσσαλία. Σε κάθε νομό λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα. Του νοσοκομείου και ένα σε κέντρο υγείας. Οι ηλικιωμένοι διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να τα προσεγγίσουν. Στο νομό Λάρισας, στους ηλικιωμένους από τα Φάρσαλα κλείνονται ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην Ελασσόνα, 90 χιλιόμετρα μακριά», συμπλήρώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

«Σε πολλές περιπτώσεις κλείνονται ραντεβού όχι στο πιο κοντινό εμβολιαστικό κέντρο από το τόπο κατοικίας. Αναγκάζονται έτσι, για να κλείσουν ραντεβού στο πιο κοντινό εμβολιαστικό κέντρο να δίνουν άλλον ταχυδρομικό κώδικα από το τόπο κατοικίας», προσθέτει.

«Από Δευτέρα τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις θα μεγιστοποιηθούν καθ’ ότι τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων ξεκινάνε τη δεύτερη δόση εμβολίου των υγειονομικών και δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν τόσους πολίτες».

«Τα ραντεβού πάνε πίσω», υπογραμμίζει, καθώς πολλά εμβολιαστικά κέντρα σε κέντρα υγείας είναι σε ετοιμότητα να λειτουργήσουν «αλλά οι εντολές είναι να ξεκινήσουν από 5 έως 10 Φλεβάρη».

«Προφανώς υπάρχει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα και τη μεταφορά των εμβολίων. Πολλά από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν σε αγροτικά, περιφερειακά ιατρεία και σε κέντρα υγείας χωρίς προσωπικό. Αναθεωρούν τώρα το σχεδιασμό και αποφασίζουν τη μη λειτουργία τους για λόγους ασφαλείας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η αναγκαστική λειτουργία κέντρων υγείας μόνο ως εμβολιαστικά κέντρα λόγω ελλιπούς στελέχωσης θα διαταράξει την 24ωρη λειτουργία. Δεν θα είναι δυνατή η καθημερινή εφημερία για έκτακτα περιστατικά και θα ακυρωθεί η εξέταση χρόνιων ασθενών», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.