Γιαμαρέλλου: «Ελπίδα» λέγεται το εμβόλιο – Καλύτερα ο καθένας να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά του

Για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τον τρόπο που θα γίνει ο εμβολιασμός στη χώρα μας αλλά και τα διαφορετικά Χριστούγεννα που ζει ολόκληρος ο πλανήτης μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (16/12) η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου.

«”Ελπίδα” τώρα λέγεται το εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την ΕΕ νωρίτερα από το προβλεπόμενο» είπε στο Mega και τόνισε πως «είναι πιθανό να έρθει στη χώρα μας μία εβδομάδα νωρίτερα».

Αναφερόμενη στους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστεί, η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι το θέμα έγκειται στο να πειστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«Το θέμα είναι πώς θα αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη» δήλωσε.

Η καθηγήτρια ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό να κάνουν οι πολίτες το εμβόλιο, ενώ και αφού συμβεί αυτό, δε σημαίνει ότι θα αποχωριστούμε τη μάσκα.

«Ο Θεός ξέρει μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα» σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι η χρήση της προστατεύει και από λοιπές ασθένειες, όπως η γρίπη.

Πρώτοι στη σειρά του εμβολιασμού θα είναι οι υγειονομικοί, ενώ θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες, με την κ. Γιαμαρέλλου να υπογραμμίζει «να μην φοβόμαστε» το εμβόλιο. Ωστόσο υπάρχουν και ομάδες που δεν θα εμβολιαστούν, όπως οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι με σοβαρές αλλεργίες.

Σχετικά με τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι «καλύτερα ο καθένας να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά του», καθώς «η αυξημένη κινητικότητα είναι η κύρια αιτία μετάδοσης του ιού».

Η εμπειρία του εμβολιασμού στη Μεγάλη Βρετανία
Η Ειρήνη Αρήτζη, νοσηλεύτρια του νοσοκομείου «Withington» μίλησε στο Mega και σημείωσε ότι πρώτοι εμβολιάζονται οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ σημείωσε πως «όπως είναι λογικό, υπάρχουν από πολλούς δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το εμβόλιο».

Η ίδια δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, με την ενημέρωση για τον εμβολιασμό να έχει ξεκινήσει στην Αγγλία, που βρίσκεται σε κλοιό lockdown.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.