Γιατί οι ένορκοι αθώωσαν τη μητέρα της 12χρονης

Χαμόγελα, αγκαλιές και πανηγυρισμοί ήταν τα συναισθήματα σε ακροατήριο και συγκεντρωμένο πλήθος, ανάμεσα τους και η Μάγδα Φύσσα, κατά την έκδοση της απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης της 12χρονης από τον Κολωνό.

Ακολουθώντας διαφορετικό μονοπάτι από αυτό της εισαγγελικής πρότασης το δικαστήριο και για την ακρίβεια οι ένορκοι ήταν εκείνοι από αθώωσαν την μητέρα για το αδίκημα της μαστροπείας με πλειοψηφία 4-3, καθώς οι τακτικοί δικαστές είχαν την ίδια άποψη με την εισαγγελέα Ελένη Νικολού, ότι έπρεπε να κηρυχθεί ένοχη.

Η 37χρονη ξέσπασε δάκρυα χαράς όταν άκουσε την απαλλακτική απόφαση των δικαστών, αφού τόσο η ίδια όσο και η κόρη της επιμένουν πως δε γνώριζε τίποτα για όσα περνούσε το παιδί. Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώα την κατηγορούμενη και για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας, αλλά κρίθηκε ενοχή για πλημμεληματική εκβίαση, αδίκημα που αναμένεται να την οδηγήσει εκτός φυλακής μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και ανακοινωθούν οι ποινές του δικαστηρίου.

Οι ένορκοι καταδίκασαν το Μίχο
Οι δικαστές δεν ακολούθησαν την πρόταση της εισαγγελέως Ελένης Νικολού ούτε στην περίπτωση του Ηλία Μίχου, τον οποίο κήρυξαν κατά πλειοψηφία (5-2) ένοχο για βιασμό. Στα 5 μέλη της σύνθεσης που αποφάσισαν την ενοχή, ήταν οι 4 ένορκοι, ενώ 2 δικαστές είχαν την άποψη πως θα πρέπει να αθωωθεί.

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο 55χρονος ιδιοκτήτης mini market και για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, ενώ κατά πλειοψηφία ένοχος κρίθηκε για πορνογραφία ανηλίκου επειδή κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων και και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Με οριακή πλειοψηφία (4-3) καταδικάστηκε για μαστροπεία, ενώ αθωώθηκε για το αδίκημα της εμπορίας ανήλικου. Πλέον, ο Ηλίας Μίχος αντιμετωπίζει ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, αφού καταδικάστηκε για βιασμό ανηλίκου.

Το δικαστήριο, υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση ως προς τον κατηγορούμενο γνωστό ως «Μιχάλη» ο οποίος καταδικάστηκε για τις πράξεις της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ αθωώθηκε για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με ανήλικο έναντι αμοιβής. Από τους υπόλοιπους 23 κατηγορούμενους, 6 αθωώθηκαν πλήρως και 17 καταδικάστηκαν κατά περίσταση για γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής τετελεσμένη ή σε απόπειρα και για παιδική πορνογραφία.

Το δικαστήριο διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να προστατευθεί το ανήλικο θύμα, αλλά άνοιξε τις θύρες του μόνο για την ανακοίνωση της απόφασης. Λίγο πριν τις 11 το πρωί, οι πόρτες έκλεισαν ξανά τις πόρτες προκειμένου να αιτηθούν ελαφρυντικά οι συνήγοροι των καταδικασθέντων. Μετά τις αγορεύσεις τους το δικάστηκε οι διέκοψε και θα συνεδριάσει ξανά τη Δευτέρα για να ανακοινωθεί η εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών και να συνεχιστεί η διαδικασία μέχρι την ανακοίνωση των ποινών.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόκειται για το πρώτο σκέλος της απίστευτης ιστορίας, αφού έπειτα από νέες καταθέσεις της 12χρονης στις Αρχές προέκυψε και δεύτερη δικογραφία με την υπόθεση να διαχωρίζεται αφού υπήρχε κίνδυνος λήξης των 18μηνων προσωρινής κράτησης των 26 προσώπων που δικάζονται ήδη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η δεύτερη υπόθεση βρίσκεται στην ανάκριση, ενώ εμπλέκονται τουλάχιστον 9 πρόσωπα.

«Δικαιώθηκε αυτό το παιδί, δικαιώθηκε η ανηλικότητα. Δεν έχω μιλήσει με το παιδί, ξέρω ότι το έμαθε και είναι πολύ χαρούμενη» δήλωσε η εκ των δικηγόρων της 12χρονης Ασπασία Ταραχοπούλου, ενώ ο συνήγορος της μητέρας Απόστολος Λύτρας σχολίασε: «Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, ήταν απαράδεκτη η εισαγγελική πρόταση. Η μητέρα κακώς προφυλακίστηκε, ξεσκέπασε ένα κύκλωμα μαστροπείας και την έβαλαν φυλακή. Το παιδί από την πρώτη στιγμή έλεγε ότι είναι αθώα».

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.