Γιώργος Τσίπρας: “Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο αρχηγοκεντρισμός, αλλά η ατομική αυθαιρεσία”

Η πτήση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον μετασχηματισμό του «ήταν χαμηλή», τονίζει με συνέντευξή του στο News 24/7 –που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις- ο Γιώργος Τσίπρας.

«Πολλές χιλιάδες είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν σε ένα νέο εγχείρημα αλλά όχι στον υπαρκτό ΣΥΡΙΖΑ», εκτιμά ο βουλευτής Αττικής , αφήνοντας αιχμές ότι ακόμα και οργανώσεις δεν το επιθυμούν πραγματικά, ενώ κάνει λόγο για «εσωστρέφεια μερίδας του κόμματος». Σημειώνει, μάλιστα, πως αν γινόταν όλα όσα προϋποθέτει ο μετασχηματισμός θα έπρεπε «αμφίδρομα να μετασχηματιστούμε εμείς οι ίδιοι, προσωπικά, οργανωτικά, ιδεολογικά».

«Θα σήμαινε ένας τέτοιος μεγάλος μετασχηματισμός ένα μεγάλο ξεβόλεμα του ΣΥΡΙΖΑ του 4%; Αναμφίβολα! Εκεί μάλλον βρίσκεται και το πρόβλημα», επισημαίνει με νόημα ο Γιώργος Τσίπρας στη συνέντευξή του και προειδοποιεί: «Πολλά πράγματα από το νέο υλικό που γέννησε η κρίση είναι πιο μπροστά από μας. Που σημαίνει ότι σε ορισμένα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συντηρητικός από τον κόσμο. Αν έχουμε την αντίληψη ότι όλος ο κόσμος που μας στηρίζει αλλά είναι κριτικός βλέπει τα πράγματα λάθος κι εμείς τα βλέπουμε σωστά και κατέχουμε την αλήθεια, έχουμε ήδη ξεκινήσει στραβά».

Ο βουλευτής Αττικής χαρακτηρίζει ως ένα τρικ τις κατηγορίες περί αρχηγοκεντρισμού στο εσωτερικό του κόμματος: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τις πλέον υπουργοκεντρικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Αυτό είναι δημοκρατικό; Είναι δέκα φορές λιγότερο δημοκρατικό από τον πρωθυπουργοκεντρισμό! Γιατί τη λαϊκή εντολή έχει ο Πρωθυπουργός και κανείς υπουργός. Το βέλτιστο θα ήταν βέβαια μια επιτελική λειτουργία υπό τον Πρωθυπουργό που συγκεράζει με τις απόψεις του κόμματος και της κοινωνίας και όπου οι υπουργοί λογοδοτούν στο πλαίσιο μιας πιο συλλογικής λειτουργίας. Είναι γνωστά σε όλους τα παράπονα χιλιάδων μελών του κόμματος και απλών οπαδών για συγκεκριμένες επιλογές συγκεκριμένων υπουργών και την μερικές φορές αφ’ υψηλού αντιμετώπιση αιτημάτων του κόμματος και της κοινωνίας. Αν τους ρωτούσατε, το πρόβλημα όλων αυτών των χιλιάδων δεν ήταν λοιπόν ο αρχηγοκεντρισμός αλλά το αντίθετο, η ατομική αυθαιρεσία».

«Καλώς ή κακώς, στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα συμπυκνώνεται σήμερα η εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών προς την κομματική ηγεσία και ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη του λαού που στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ. Η γκρίνια περί αρχηγοκεντρισμού μοιάζει να θέλει να δώσει περισσότερο χώρο σε μηχανισμούς και καρέκλες που κινδυνεύουν από μια μεγάλη διεύρυνση και πιο δημοκρατική λειτουργία παρά το αντίθετο», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Προσωπικά έχω προτείνει την εκλογή του Προέδρου με μια πλατιά λαϊκή συμμετοχή σε κάλπες, όχι ως πάγια διαδικασία αλλά ως πρωτοβουλία που στην παρούσα πολιτική συγκυρία θα αποτελούσε κεντρικό γεγονός ανάδειξης και επιβεβαίωσης της λαϊκής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ταυτόχρονα θα μας έφερνε κοντά σε εκατοντάδες χιλιάδες νέα μέλη».

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.