Γκάγκα : Δεν έχουμε εντατικολόγους ούτε για δείγμα

Απάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας σε ερώτημα του NEWS 24/7

Περιορισμένες δυνατότητες έχει το σύστημα υγείας για περαιτέρω επέκταση κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης υγειονομικού προσωπικού. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απαντώντας σε ερώτηση του NEWS 24/7 σημείωσε ότι επί της ουσίας η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να ανοίξει και άλλες ΜΕΘ για COVID-19 αλλά δεν υπάρχουν γιατροί και ότι αυτό αποτελεί το βασικό πρόβλημα.

«Οι ΜΕΘ στην Ελλάδα δεν μπορούν να αυξηθούν πολύ περισσότερο διότι δεν υπάρχουν αρκετοί εντατικολόγοι για να παρακολουθούν τους ασθενείς σε αυτές» είπε χαρακτηριστικά, ενώ μετά το πέρας της ενημέρωσης, η κα. Γκάγκα σχολιάζοντας το μέγεθος της πίεσης που ασκείται στο ΕΣΥ είπε στο NEWS 24/7 ότι «δεν έχουμε εντατικολόγους ούτε για δείγμα».

Η κα Γκάγκα, ανέφερε ότι το Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε στην 1η ΥΠΕ 156 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα 374 με τις 189 να είναι covid, στην 3η ΥΠΕ οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ από 71 έφτασαν 124 με τις 94 να είναι covid, στην 4η από 70 ανήλθαν σε 135 μες τις 74 να είναι covid και στην 5η ΥΠΕ είχαμε 51 κλίνες ΜΕΘ και τώρα είναι 95 εκ των οποίων οι 62 για covid.

Από τα παραπάνω στοιχεία είναι εμφανές ότι σύντομα οι υποδομές του ΕΣΥ δεν θα επαρκούν κι αυτό επειδή δεν έχουμε υγειονομικό προσωπικό. Η Αναπληρώτρια Υπουργός σημειώνει ότι δεν υπάρχουν και είναι ελάχιστοι οι συγκεκριμένοι γιατροί και για να ληθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα χρειάζεται μια πενταετία τουλάχιστον.

Αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη ΥΠΕ και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Σημείωσε ακόμη ότι έχουμε κυρίως θανάτους, μεγάλης ηλικίας με σοβαρά νοσήματα, χθες κατέληξε ένας νέος 39 ετών και προχθές 27 ετών, ενώ διαπιστώνονται επίσης διασωληνώσεις αλλά και θάνατοι εγκύων και προσκάλεσε τις συγκεκριμένες γυναίκες να εμβολιαστούν.

Ακόμη επεσήμανε ότι στην 3η ΥΠΕ, 92 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με το 93% να είναι ανεμβολίαστοι, στην 4η ΥΠΕ 67 σε ΜΕΘ με 91% ανεμβολίαστοι και στην 5η ΥΠΕ 60 σε ΜΕΘ με το 78% ανεμβολίαστοι.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.