Η διπλή αποστολή του Κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι

Το Παρίσι θα είναι ο επόμενος σταθμός στο πλαίσιο της εκστρατείας πειθούς που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση στη μάχη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και ενίσχυσης της διεθνούς στήριξης των ελληνικών θέσεων έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Περίπου πέντε μήνες μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει την Τετάρτη ξανά το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης είχε αναχωρήσει από εκείνη συνάντηση στα τέλη του περασμένου Αυγούστου με συγκρατημένη αισιοδοξία, με ελληνικές κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν την πεποίθηση ότι «στο κατάλληλο κλίμα και τη σωστή χρονική συγκυρία η Γαλλία θα στηρίξει το ελληνικό αίτημα» για τα πλεονάσματα.

Στο νέο του ταξίδι στη γαλλική πρωτεύουσα ο κ. Μητσοτάκης θα φέρει στη «φαρέτρα» του και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε BB από BB- από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η οποία – κατά την κυβέρνηση – εκπέμπει το σήμα ότι «η Ελλάδα επιστρέφει».

Ήδη μία διερευνητική προσέγγιση για το ζήτημα των πλεονασμάτων είχε γίνει και στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερπλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Λε Μερ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη. «Η χώρα ξαναβρήκε την οδό της ανάπτυξης και η ανεργία μειώνεται. Η Ελλάδα ξαναβρίσκει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό είναι καλό νέο. Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και θα βελτιώσει τα φορολογικά έσοδα. Άλλωστε η κατάσταση του τραπεζικού τομέα βελτιώνεται. Η χώρα τα κατάφερε στις προσπάθειες που απαιτήθηκαν από τους Έλληνες πολίτες και τις δημόσιες αρχές» σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική επιδίωξη για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ θύμισε ότι «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις». «Με ευχαρίστησή μου είδα ότι η Ελλάδα μπορούσε να εξέλθει από το πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2018 κατόπιν απόφασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πάντως, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Έχει σεβαστεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι» είπε. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να σεβαστεί η Αθήνα τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιδείξει «δημοσιονομική σοβαρότητα».

Ψηλά στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο αναμένεται να βρεθούν και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Εν μέσω του περιβάλλοντος γεωπολιτικής αστάθειας που πυροδοτούν οι κινήσεις της Τουρκίας, η Αθήνα βλέπει στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν έναν υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή, στήριξη που εδράζεται και στους ιστορικούς φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε επαναλάβει προσφάτως την στήριξή του προς την Ελλάδα στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. «Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ. Εκφράζω τη στήριξή μου για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας» είχε δηλώσει ο κ. Μακρόν.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ επισήμανε στην συνέντευξή του πως «ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προσθέτοντας πως «τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.