«Η γρίπη ήρθε πιο νωρίς. Θα χτυπήσει μαζί με τον κορονοϊό»

Στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» στο OPEN εμφανίστηκε ο Διευθυντής ΜΕΘ Β’ Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος και μίλησε για το κοκτείλ πανδημίας – γρίπης αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονούν ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

«Το κλίμα αποκλιμακώνεται αλλά άφησε πολλούς θανάτους, κρούσματα και δυσκολίες. Το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας. Έχουμε μπροστά έναν τρίτο χειμώνα», είπε αρχικά ο ιατρός.

Ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους
Πρόσθεσε δε πως παρά την καλύτερη εικόνα της πανδημίας οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προσέχουν και να προφυλάσσονται περισσότερο, ιδιαίτερα εκείνοι με τα υποκείμενα νοσήματα. «Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα, έναν ιό που έχει εξασθενίσει, η παραλλαγή αυτή δεν προκαλεί σοβαρή νόσο, όμως στις μεγάλες ηλικίες έχει σοβαρές συνέπειες. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε πάρα πολύ» ενώ επισήμανε ότι «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε ένα μέτρο εμείς στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε με ακραία μέτρα στην αρχή της πανδημίας, έναν εφιάλτη.»

«Η μετατόπιση των συνεπειών έγινε στις μεγάλες ηλικίες με τα υποκείμενα νοσήματα. Οι 2000 νεκροί ήταν υπερήλικες με υποκείμενα νοσήματα. Στόχος να προφυλάξουμε τις μεγάλες ηλικίες. Να προσέξουμε εμείς αλλά και η πολιτεία να μην έχει αυτή τη χαλαρότητα. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία είναι και η γρίπη μαζί. Θέλει πολύ προσοχή.», είπε χαρακτηριστικά

«Κοκτέιλ» κορονοϊού – γρίπης
«Η ανοσία μας έχει πέσει. Η γρίπη ήρθε πιο νωρίς. Θα χτυπήσει μαζί με τον κορονοϊό. Γρίπη και κορονοϊός μαζί δεν μπορούν να εκδηλώσουν τις τραγικές συνέπειες των προηγούμενων χρόνων. Είναι διαχειρίσιμες καταστάσεις, αρκεί να μη χαλαρώσουμε. Να εμβολιαστούμε νωρίς.», σύστησε ο κ. Καπραβέλος εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται και των πολλών κρουσμάτων γρίπης που έχουν ήδη «κατακλύσει» κρεβάτια στα νοσοκομεία

Όσον αφορά τα εμβόλια εξήγησε ότι «Θα έρθουν τα επικειροποιημένα» και πως εν όψει του 7ου κύματος που θα «χτυπήσει» τον χειμώνα «Δεν μπορούν να περιμένουν οι μεγάλοι σε ηλικία. Μην ξεχνάμε τις μάσκες, οι συνωστισμοί θα γίνουν σε κλειστούς χώρους, ανοίγουν σχολεία, ανοίγουν πανεπιστήμια, θα υπάρξει μια κινητικότητα.», τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων.

Άλλο υποχρεωτικότητα και άλλο υπευθυνότητα
Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς και της απόφασης της κυβέρνησης να μην εισηγηθεί υποχρεωτικότητα της μάσκας για τους μαθητές ο κ. Καπραβέλος διαχωρίζει την εισήγηση από την υπευθυνότητα των πολιτών. «Μην μπερδεύετε την πολιτεία που αποφάσισε να μην εισηγηθεί υποχρεωτικότητα, με τις συστάσεις των γιατρών. Η σύσταση των γιατρών είναι μάσκες. Η υπευθυνότητα του πολίτη εκεί πρέπει να φανεί. Δεν είπε κανείς ότι επειδή δεν είναι υποχρεωτικό δεν είναι και χρήσιμο. Είναι απολύτως χρήσιμο για να σταματήσουμε την αλυσίδα της διασποράς. Ουε κι αλίμονο αν ο χειμώνας ξεκινήσει με χιλιάδες κρούσματα.», καταλήγει επισημαίνοντας ότι μπορεί να περιμένουμε έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.