Η Καίτη Γκρέυ γίνεται 100: Ο αρραβώνας με τον Καζαντζίδη και η συνάντηση με τον Έλβις

Η Καίτη Γκρέυ γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1924 και σήμερα σβήνει 100 κεράκια. «Γεννήθηκα στη Σάμο. Όταν ήμουν ενός χρονού με υιοθέτησε ένα αντρόγυνο, μεγάλοι άνθρωποι, στα Ταμπούρια του Πειραιά, Καισαρείας 14. Η μαμά μου, η πραγματική, δεν έδωσε μόνο εμένα για υιοθεσία έδωσε και τον αδερφό μου, το Γιάννη. Δεν μπορούσε να μας ζήσει. Τέτοια φτώχεια στη Σάμο. Το προξενειό, γι’ αυτή την υιοθεσία, τόκανε η αδελφή της θετής μου μαμάς που έμενε κι αυτή στη Σάμο. Το νέο μου μπαμπά τον λέγανε Κώστα και τη μαμά μου Ευρύκλεια. […] », γράφει η Καίτη Γκρέυ στην πρώτη αυτοβιογραφία της «Αυτή είναι η ζωή μου» (εκδ. Οδός Πανός) που κυκλφόρησε το 1987.

Η μεγάλη λαϊκή μας τραγουδίστρια συμπληρώνει σήμερα έναν αιώνα ζωής θυελλώδους και μυθιστορηματικής. Μια ζωή σαν ασπρόμαυρη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου.

Το 2006 κυκλοφορεί η δεύτερη αυτοβιογραφία της «Έτσι, όπως τα έζησα» (εκδ. Άγκυρα) την οποία επιμελήθηκε ο Νίκος Νικόλιζας.

Σε αυτή αφηγείται για ακόμα μια φορά «Μια ζωή σαν παραμύθι, η οποία εξελίχθηκε από την ορφάνια και την υιοθεσία σε μια λαμπερή καριέρα γεμάτη τραγούδι, έρωτα και δόξα. Το βιβλίο ξεκινάει από τη στιγμή που η μικρή Κικίτσα γεννιέται και συνεχίζει στις δύσκολες στιγμές της υιοθεσίας της, την περιπλάνησή της στην Τουρκία, στις Πηγές του Μωυσέως μέχρι και τον ερχομό της στον Πειραιά. Ιδιαίτεροι σταθμοί στην πορεία της ο 5χρονος δεσμός της με τον Στέλιο Καζαντζίδη και ο αρραβώνας τους, ο αρραβώνας της με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, ο δεσμός της με τον Κώστα Καρρά, τον εφοπλιστή Λαιμό. Η γνωριμία της με τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Τζίμι Χέντριξ καθώς και πολλών άλλων και η τεράστια καριέρα της στο εξωτερικό. Eπίσης περιέχει σημαντικά ντοκουμέντα, τα ανέκδοτα τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, φωτογραφίες, άγνωστα περιστατικά καθώς και πλήρη κατάλογο των τραγουδιών της».

«Όπως έχεις ένα μωρό, έτσι είχα εγώ τον Στέλιο. Ήταν η μεγαλύτερη κατάχρηση της ζωής μου. Κάπου δεν ήταν τυχερό. Εκείνος ξεμυαλίστηκε όχι εγώ», είχε πει σε συνέντευξή της για τον δεσμό της με τον Καζαντζίδη.

Όταν η Καίτη Γκρέυ συνάντησε τον Έλβις
Σε παλιότερη συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η Γκρέυ είχε αναφερθεί σε εκείνη την συνάντηση με τον Έλβις και μάλιστα όχι με τα καλύτερα λόγια για τον «βασιλιά του ροκ».

«Στην Αμερική γνώρισα και τη Μελίνα Μερκούρη, τότε που παιζόταν το «Never on Sunday», τον Κούρκουλο, τον Τίτο Βανδή… Τη λάτρευα τη Μελίνα και με λάτρευε. Εκεί γνώρισα, λοιπόν, και τον Πρίσλεϊ, ο οποίος θυμάμαι που έβγαινε στην πισίνα μ’ ένα χρωματιστό σορτσάκι. Ήταν πολύ πιο ωραίος από κοντά απ’ ό,τι είναι στα έργα. Αλλά μ@@@@@ς» είπε η ερμηνεύτρια και συνέχισε, εξηγώντας: «Ήταν ο τρόπος που μίλαγε… Γνώρισα επίσης την Μπέτυ Ντέιβις, τον Ρεξ Χάρισον, αλλά και τη Ρίτα Χέιγουορθ στο Τορόντο, όταν είχαμε πάει εκεί με τον Βοσκόπουλο. Ωραία ήταν στην Αμερική. Πέταγαν οι γουναράδες τα λεφτά, μήπως με ρίξουν. Τρελή ήμουνα; Αν πήγαιναν με έναν απ’ αυτούς, την άλλη μέρα θα το ήξερε όλη η Αμερική! Αστειεύεσαι;».

Λίγα λόγια για τη ζωή και την καριέρα της Καίτης Γκρέυ
Η Γκρέυ γεννήθηκε στο χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου και έχει τρία αδέλφια. Το πραγματικό της όνομα Αθανασία Γκιζίλη. Το παιδί δόθηκε για υιοθεσία στην οικογένεια Καλαϊτζή και μεγάλωσε στον Πειραιά.

Αρχικά έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα και αργότερα τραγούδησε ελαφρό τραγούδι με τον Γιάννη Βέλλα καθώς και άλλους καλλιτέχνες του είδους. Πρότυπό της υπήρξε ο Τζίμης Μακούλης. Το 1952 ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι, «Το Μαράζι» του Γιώργου Μητσάκη. Το κομμάτι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και η ίδια κατάφερε να γίνει το πρώτο όνομα στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής αλλά και να γραμμοφωνήσει όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής της.

Ερμήνευσε τις πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών συνθετών όπως: Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μητσάκης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Γιώργος Ζαμπέτας και Πάνος Τζαβέλλας.

Για ένα μεγάλο διάστημα βρέθηκε στα μεγαλύτερα κέντρα της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Γερμανίας γνωρίζοντας τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Τζίμι Χέντριξ, τη Ρίτα Χέιγουορθ, τη Μαρία Κάλλας, τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Στη δεκαετία του ’60 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια έχοντας ημερομίσθιο που ξεπερνούσε ακόμα και τις 8.000 δραχμές!

Ηχογράφησε περισσότερα από 1.500 τραγούδια, μέχρι και το 1996, οπότε και αποσύρθηκε από τη δισκογραφία και τα νυχτερινά κέντρα. Επίσης, έπαιξε σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Ωστόσο, η προσωπική της ζωή της δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Από παιδί γνώρισε τη φτώχεια, την πείνα, την κακοματαχείριση και την βάναυση κακοποίηση…

Τα τελευταία χρόνια η τραγουδίστρια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και έχει φτάσει ένα βήμα πριν το θάνατο. Ωστόσο πάντα καταφέρνει να βγει νικήτρια.

Η Καίτη Γκρέυ έχει αποκτήσει δύο γιους τον Φίλιππο και τον Βασίλη ο οποίος πέθανε το 2021. Εγγονή της είναι η τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη.

*Με πληροφορίες από τη wikipedia

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.