Η πανδημία αύξησε τη φτώχεια σε ανεπτυγμένες οικονομίες

Διατροφική ανασφάλεια για το 9% του πληθυσμού σε Ευρώπη και Β. Αμερική

Η φτώχεια και η αδυναμία εξασφάλισης επαρκούς τροφής δεν είναι πλέον «προνόμιο» των φτωχών χωρών και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ανάμεσα στις πρωτοφανείς εξελίξεις που έφερε μαζί της η πανδημία, συγκαταλέγεται και η αύξηση της μερίδας του πληθυσμού των ανεπτυγμένων και πλούσιων οικονομιών, που έχει πληγεί σε τέτοιον βαθμό η αγοραστική της δύναμη ώστε δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τροφή. Και ο λόγος για τις οικονομίες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times επικαλείται στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών και επισημαίνει ότι έχει σημειώσει, για πρώτη φορά από το 2014, αύξηση το ποσοστό των ανθρώπων του δυτικού κόσμου που ζουν χωρίς επαρκή τροφή ή με αβέβαιη την εξασφάλιση τροφής. Στη διάρκεια του 2020 το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετώπισαν ή και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διατροφική ανασφάλεια ανήλθε πλέον στο 9%, έχοντας καταγράψει σημαντική αύξηση από το αντίστοιχο 7,7% στο οποίο ανερχόταν μόλις ένα έτος νωρίτερα. Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει μάλιστα συγκεκριμένες περιπτώσεις οικογενειών που είχαν την ατυχία να χάσουν και οι δύο γονείς τη δουλειά τους εξαιτίας της πανδημίας, καθώς απασχολούνταν στον τομέα του τουρισμού ο ένας και στο εμπόριο ο άλλος. Τα ποσοστά της ένδειας και της διατροφικής ανασφάλειας σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική εξακολουθούν, βέβαια, να ωχριούν μπροστά στα αντίστοιχα του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή και κατάλληλη τροφή – σύμφωνα πάντα με τα Ηνωμένα Εθνη και με στοιχεία του 2020. Σε αντίθεση, άλλωστε, με τις φτωχές χώρες των οποίων οι Αρχές δεν μπορούν να προσφέρουν την απαιτούμενη προστασία στους πληθυσμούς τους, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει δίχτυ προστασίας με την εγγύηση του κράτους. Οπως, πάντως, τονίζει στους FT ο Αρίφ Χουσεΐν, οικονομολόγος του Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, πολλές ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πλούσιων χωρών έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

«Ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχουν άνθρωποι που δεν καλύπτονται από το δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης, έχουν υποφέρει και εξακολουθούν να υποφέρουν», τονίζει ο ίδιος και διευκρινίζει ότι ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς είναι οι αυτοαπασχολούμενοι ή όσοι εργαζόμενοι είχαν προσωρινές συμβάσεις, καθώς αυτές πολύ συχνά δεν καλύπτονται από επιδόματα ανεργίας ή από επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης και βέβαια όσοι απασχολούνται στην παραοικονομία. Στη γειτονική μας Ιταλία, για παράδειγμα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας εκτοξεύθηκε το 2020 κατά 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε στα 5,6 εκατ. άτομα. Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με έναν στους 10 Ιταλούς, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Την έκταση του προβλήματος προδίδουν, άλλωστε, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της βοήθησαν με τρόφιμα 13 εκατ. ανθρώπους μέσα στο 2020, κατά 35% περισσότερους σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Διανεμήθηκαν περίπου 860.000 τόνοι τροφίμων, κατά 12% περισσότεροι από το περασμένο έτος και όπως τονίζει η γενική γραμματέας, Αντζελα Φρίγκο, τα ποσοστά αυτά παραμένουν αμείωτα και το τρέχον έτος.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.