Η πατέντα των ανεμβολίαστων υγειονομικών για να μην εμβολιαστούν

Τα χρονικά περιθώρια για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στενεύουν όμως θολό παραμένει το τοπίο για αυτούς που δηλώνουν νοσήσαντες από κορονοϊό.

Και αυτό γιατί για τουλάχιστον 6 μήνες δεν θα χρειαστεί να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού άρα και δεν θα βγουν σε αναστολή.

«Όταν λέμε ανεμβολίαστοι είναι ένας μεγάλος αριθμός σ’ αυτούς τους 1.000 και πλέον συναδέλφους είναι συνάδελφοι που έχουν νοσήσει και έχουν υψηλό αριθμό αντισωμάτων», λέει ο Πέτρος Κετικίδης, πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς.

Το «self» rapid test
Η διαδικασία, όπως αποκαλύπτει το LIVE NEWS, είναι εξαιρετικά εύκολη. Οι γιατροί μπορούν να δηλώσουν τον εαυτό τους θετικό με ένα απλό rapid test, το οποίο μάλιστα συχνά διενεργούν οι ίδιοι.

«Φυσικά μπορείς να το κάνεις και μόνος σου. Έχουμε κάνει πολλές φορές μόνοι μας τα τεστ. Όταν έχεις κάνει εκατοντάδες τεστ μπορείς να το κάνεις και μόνος σου», λέει ο Παύλος Μαλινδρέτος, νεφρολόγος, Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας.

Στη συνέχεια, μόνοι τους και πάλι θα δηλώσουν το αποτέλεσμα στην ειδική πλατφόρμα.

«Αυτή τη στιγμή ναι μπορώ να το δηλώσω και μόνος μου το ραπιντ όμως μόνο. Γιατί αν βγει θετικό θα πρέπει μετά να γίνει το πιο πολύπλοκο, το PCR, το οποίο όμως δεν μπορώ να το δηλώσω μόνος μου. Θα πρέπει να γίνει από τον συνάδελφο που είναι πιστοποιημένος για κάτι τέτοιο».

Η εξακρίβωση αυτή μέσω ενός μοριακού ελέγχου όμως, συχνά παραλείπεται και η υποβολή ενός θετικού rapid τεστ επαρκεί για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης 20 μέρες αργότερα.

«Είχα θετικό rapid test»
Αυτό ακριβώς συνέβη και με τη διευθύντρια της νεφρολογικής κλινικής του Αρεταίειου, Ειρήνη Γράψα, η οποία δεν έχει εμβολιαστεί.

Στις αρχές του Αυγούστου, μόνη της έκανε στον εαυτό της ένα rapid test κι όπως λέει στο LIVE NEWS, βγήκε θετικό.

Αφού το δήλωσε ως όφειλε στην ειδική πλατφόρμα, σήμερα περιμένει το πράσινο φως προκειμένου να μην εμβολιαστεί, κάτι που ούτως ή άλλως δεν επιθυμεί.

«Έχω θετικοποιηθεί, έχω δει συμπτώματα και βάσει αυτού θα προσπαθήσω να βγω εκτός υποχρεωτικότητος. Πριν από 20 μέρες είχα ένα θετικό τεστ και μετά βέβαια ούτε συμπτώματα, έμεινα καραντίνα στο σπίτι και μετά το επόμενο ήταν αρνητικό».

Σε περίπτωση που δε θεωρηθεί επαρκές θα αναγκαστεί, όπως λέει, να υποβληθεί στον εμβολιασμό που δεν επιθυμεί.

«Κοιτάξτε, αν δεν δεχτούνε τη βεβαίωση αυτή, που θα τη δεχτούνε απ’ ό,τι μου είπανε στο νοσοκομείο, εντάξει δεν ξέρω, αναστολή δεν μπορώ να κάνω γιατί είμαι υπεύθυνη και σε πάρα πολλά άτομα. Θα υποχρεωθώ να κάνω το εμβόλιο έως την τελευταία μέρα. Εγώ θα κάνω το εμβόλιο αν δεν το δεχτούνε γιατί λυπάμαι τους ασθενείς μου, αν δεν είχα αυτήν την υποχρέωση απέναντί τους θα παραιτούμουν».

Για την 65χρονη καθηγήτρια νεφρολογίας ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός πολλώ δε μάλλον για το εμβόλιο του κορονοϊού.

«Θεωρώ ότι τα εμβόλια γίνονται σε αυτούς που τα χρειάζονται και όχι σε αυτούς που δεν τα χρειάζονται. Το χρειάζονται οι ασθενείς μας, αυτοί που έχουν υποκείμενο νόσημα, οι παχύσαρκοι, αυτοί που έχουν πρόβλημα πραγματικά και δυσκολεύονται άμα νοσήσουν να πεθάνουνε. Ηλικίες δεν υπάρχουν, και παιδιά τα οποία μπορεί να είναι άρρωστα, να έχουν ένα πρόβλημα σωματικό, μπορεί να κάνουνε».

Πάντως παραμένει αναπάντητο το πώς θα πιστοποιείται πέραν πάσης αμφιβολίας η νόσηση του εκάστοτε υγειονομικού. Αν οι επιστήμονες θεωρούν ότι επαρκεί ένα ράπιντ, ή εναλλακτικά ένα τεστ αντισωμάτων μετά την ανάρρωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.