Η στρατηγική Μητσοτάκη μετά το Πάσχα, η στροφή στο Κέντρο και ο Γολγοθάς της οικονομίας

Κατάνυξη, περισυλλογή, αλλά καθόλου χρόνος για ξεκούραση… Κάπως έτσι θα κινηθεί το φετινό Πάσχα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μεταβαίνει για λίγες ημέρες στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά. Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση αποτελούν γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση που αμέσως μετά το Πάσχα θα πρέπει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να βρει επιπλέον λύσεις για να κρατήσει όρθια την κοινωνία.

Τα δυσθεώρητα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των συνεπειών από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν επιτρέπουν σε καμία κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προγραμματικές τις εξαγγελίες. Ο κίνδυνος της ακραίας φτώχειας και το ισχυρό ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων έχουν δύο όψεις: την κοινωνική και την πολιτική πλευρά του θέματος.

Αυτή τη στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να βρει το κατάλληλο μείγμα για να διατηρήσει σε ασφάλεια την κοινωνική συνοχή, αλλά ταυτόχρονα να κερδίσει και πολιτικούς πόντους ενόψει των εκλογών που – κατά τα λεγόμενά του – θα γίνουν το 2023. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να στρίψει κι άλλο το τιμόνι «αριστερά». Για την ακρίβεια να το στρίψει κι άλλο προς το λεγόμενο «κοινωνικό κέντρο». Άλλωστε δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι δύο βασικοί του αντίπαλοι: ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, έχουν περίπου οικειοποιηθεί τις έννοιες της σοσιαλδημοκρατίας και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει ένα άλλο προφίλ με περιοδείες και οι στοχευμένες επισκέψεις που έχουν και μια ξεκάθαρη στόχευση εμπέδωσης ενός συγκεκριμένου προεκλογικού αφηγήματος. Φιλοδοξεί να κερδίσει χώρο στο κέντρο και πρέπει να κινηθεί ακόμα πιο «επιθετικά» προς το κέντρο. Γι΄αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός επισκέπτεται κοινωνικές δομές, όπως έκανε με τη δομή κακοποιημένων γυναικών, αλλά και με τη δομή με παιδιά ΑΜΕΑ, καθώς και με την επίσκεψή του στον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών του ΟΚΑΝΑ. Καθόλου τυχαίες δεν είναι και οι επισκέψεις του στους χώρους των προσυνεδριακών εκδηλώσεων της ΝΔ, όπως για παράδειγμα η επίσκεψή του στη Νίκαια, στην Β’ Πειραιά. Ακόμα και η επίσκεψή του στη Σαλαμίνα εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το μοντέλο του να βρεθεί δίπλα στη βάση και στις λαϊκές συνοικίες, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να γίνεται λαϊκιστής και δημαγωγός.

Όσοι γνωρίζουν τον Μητσοτάκη ξέρουν ότι ποτέ δεν θα πέσει στην παγίδα του «Τσοβόλα δώστα όλα», ούτε και πρόκειται να υποσχεθεί τα πάντα σε όλους για να ξαναβγεί πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα αρνείται να ακολουθήσει το δίλλημα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας «ή αυτός ή εγώ». Στο ερώτημα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» ο πρωθυπουργός απαντά ότι «το δίλημμα αυτό είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Όπως λέει ο αρχηγός της ΝΔ το πραγματικό δίλημμα θα είναι «Σταθερότητα ή περιπέτειες». Συνεργάτες του πρωθυπουργού το αποκρυσταλλώνουν ακόμα περισσότερο: «Με την πρόοδο ή με την οπισθοδρόμηση;». Πάνω σε αυτό τον καμβά θα κινηθεί με κεντρικό σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε».

Όπως λένε χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη όλα θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας και «εκεί δεν θα μετρήσουν ούτε τα σκισίματα των νόμων, ούτε οι υποσχέσεις για διαγραφές χρεών, ούτε οι υποσχέσεις του τύπου θα μπείτε όλοι στο δημόσιο και θα περνάτε στα πανεπιστήμια ακόμη κι αν πιάσετε βαθμολογία 2 ή 3». Όπως εκτιμούν στην Πειραιώς «ο λαϊκισμός δεν περνάει πλέον στο λαό. Οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο όπως το 2014». Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με πολλή δουλειά θα επέλθει προκοπή και δεν θα αφεθεί κανένας πολίτης στην τύχη του. Όπως πιστεύουν το τελικό διακύβευμα θα είναι ότι «παραλάβαμε χάος και φτιάξαμε σύγχρονο κράτος».

Μετά το Πάσχα βέβαια ο Γολγοθάς της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί αφού θα πρέπει να δοθούν σκληρές μάχες για την ενέργεια στη σύνοδο κορυφής, ενώ ταυτόχρονα είναι στο τραπέζι και το θέμα της εθνικής λύσης με επιπλέον παρεμβάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το Πάσχα στην κυβέρνηση θα έχουν και μια πρώτη καθαρή εικόνα για το μέγεθος της δυσφορίας των πολιτών, αφού οι βουλευτές αυτές τις άγιες ημέρες θα μετακινηθούν στην επαρχία και θέλοντας και μη θα αφουγκραστούν τις αγωνίες της εκλογικής βάσης. Όλα αυτά θα επαναξιολογηθούν, αν και όσοι γνωρίζουν τον Μητσοτάκη λένε ότι δεν κινείται με βάση τις δημοσκοπήσεις. Τις κοιτάει, τις μελετάει, αλλά δεν χαράσσει πολιτική με βάση τις έρευνες κοινής γνώμης, αλλιώς «θα χάιδευε αυτιά για να γίνει αρεστός».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.