Η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανοίγει πια οριστικά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης, μιλάει στη δεξίωση για την 45η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Το ζήτημα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και το ερώτημα του προσώπου ετέθησαν στο περιθώριο των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά συνέπεια η πολιτική συζήτηση ανοίγει πλέον, αν και ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι θα λάβει τις αποφάσεις του τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης συζήτησε για την προεδρική εκλογή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Στον μεν κ.Τσίπρα είπε ότι δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις του για το θέμα, όμως αυτό που τάραξε τα νερά ήταν η διαρροή της Χαριλάου Τρικούπη πως Μητσοτάκης- Γεννηματά συμφώνησαν ως προς την πρόθεση να υπάρχει συναίνεση και συνεννόηση στο πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και οι δύο πλευρές διέψευδαν ότι μπήκαν σε ονοματολογία.

Ωστόσο το ΚΙΝΑΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα ψήφιζε τον Προκόπη Παυλόπουλο. Από την άλλη ο κ.Μητσοτάκης δεν μπορεί να προαναγγείλει από τώρα μη στήριξη του σημερινού Προέδρου Δημοκρατίας, ο οποιος έχει και θαυμαστές στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά έχει και φανατικούς εχθρούς κυρίως στο σαμαρικό στρατόπεδο. Πάντως θεωρείται δεδομένο ότι, παρόλο που στη συνταγματική αναθεώρηση θα αλλάξει το σχετικό άρθρο ώστε να εκλέγεται Πρόεδρος από τη Βουλή με 151 ψήφους, η κυβέρνηση θα ήθελε ευρύτερες συναινέσεις. Σε κάθε περίπτωση το ΚΙΝΑΛ βάζει φρένο σε μία νέα υποψηφιότητα Παυλόπουλου και το σενάριο μίας κεντροαριστερών αποχρώσεων υποψηφιότητας τίθεται εκ των πραγμάτων στο τραπέζι.

Υπενθυμίζεται ότι στη ΔΕΘ ο κ.Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα πρότεινε τον κ.Παυλόπουλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας είχε απαντήσει “ρωτήστε με ξανά σε τρεις μήνες”, αποφεύγοντας να δεσμευθεί για ο,τιδήποτε. Εμπειρα γαλάζια στελέχη επιμένουν άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του ανάλογα με τις ευρύτερες συμμαχίες και τους γενικότερους πολιτικούς στοχους που θα επιδιώξει, αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Σημειωτέον πάντως ότι ο πρωθυπουργός χθες παρέστη στο προεδρικό μέγαρο στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο κ.Παυλόπουλος προς τιμήν των μη εκτελεστικών αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ειναι δεδομένο ότι θα εξεταστει το σενάριο να προτείνει ο κ.Τσίπρας για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον κ.Παυλόπουλο σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ. Εξάλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επαναλάβει στη ΔΕΘ την πρόθεση του να ψήφιζε για δεύτερη θητεία τον κ.Παυλόπουλο

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.