Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα επηρεάστηκε από τον κορονοϊό και καθυστερεί τη διάγνωσή της

Ο κορονοϊός από τότε που εμφανίστηκε άλλαξε πολλά και σύμφωνα με τους επιστήμονες δυσχεραίνει την έγκαιρη διάγνωση της διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Βαθιές επιδημιολογικές και κλινικές αλλαγές προς άτυπες εκδηλώσεις που μπορεί να καθυστερήσουν τη διάγνωση και τη διαχείριση της μηνιγγίτιδας, διαπιστώνουν οι επιστήμονες μετά την πανδημία της Covid και τα μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό της.

Όπως σημειώνουν σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες, 26 Ιουνίου 2024, στο BMC Infectious Diseases, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των άτυπων εκδηλώσεων της διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Όπως επισημαίνουν, τα κρούσματα διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου μειώθηκαν με την εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων -όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας- για τον έλεγχο της πανδημίας της COVID-19, αλλά ανέκαμψαν σε αριθμό το 2022 με γονοτυπικές μεταλλάξεις.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια αναδρομική περιγραφική μελέτη χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για τους μηνιγγιτιδόκοκκους και τον αιμόφιλο της γρίπης (Haemophilus influenzae) για περιπτώσεις διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου που καταγράφηκαν μεταξύ 2015 και 2022.

Όπως διαπίστωσαν, οι μη μηνιγγικές μορφές διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, όπως η βακτηριαιμική πνευμονία και η βακτηριαιμία στην κοιλιακή χώρα, αυξήθηκαν σημαντικά με τη μείωση των μέτρων προστασίας κατά της Covid. Αντιπροσώπευαν το 6% και το 8% όλων των μορφών διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και συνδέθηκαν σημαντικά με τις οροομάδες Y και W αντίστοιχα, προκαλώντας βακτηριαιμική πνευμονία στους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες και βακτηριαιμικές ενδοκοιλιακές λοιμώξεις στους νεότερους. Οι μορφές αυτές συσχετίστηκαν σημαντικά με πιο πρώιμη θνησιμότητα.

Διεισδυτική Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Έκρηξη των άτυπων μορφών της στη Γαλλία
Όπως αναφέρουν, η πανδημία της COVID-19 και τα μέτρα για τον έλεγχο αυτής επέφεραν τις πιο βαθιές επιδημιολογικές και κλινικές αλλαγές προς άτυπες εκδηλώσεις που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια και μπορεί να καθυστερήσουν τη διάγνωση και τη διαχείριση της νόσου.

Εκτός από την ανάκαμψη στον αριθμό των κρουσμάτων διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου που παρατηρείται από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά, υπήρξε και μια «έκρηξη» άτυπων μορφών που συνδέονται με την αύξηση των οροομάδων W και Y στη Γαλλία.

Η διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έδειξε μια στροφή στη βακτηριαιμική πνευμονία και στους νεαρούς ενήλικες σε κοιλιακές εκδηλώσεις. Οι αλλαγές αυτές συσχετίστηκαν με αύξηση της πρώιμης θνησιμότητας.

Η αύξηση των άτυπων μορφών της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη επιβάρυνση από αυτή λόγω καθυστέρησης της διάγνωσης και της αντιμετώπισής της, καταλήγουν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι οι τρέχουσες στρατηγικές εμβολιασμού μπορεί να πρέπει να προσαρμοστούν στις επιδημιολογικές αλλαγές.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή iatropedia.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.