Η υπόθεση Βαγιωνή που συγκλόνισε την Ελλάδα: Ο βιομήχανος που σκότωσε την ερωμένη του με ξίφος

Μάιος του 1996 και ο βιομήχανος Ιωσήφ Βαγιωνής καταδικάζεται σε 21 χρόνια φυλάκισης για την δολοφονία της ερωμένης του, Ελένης Πίσχου. Ο ίδιος είχε πει πως ήταν ατύχημα τη στιγμή που προσπαθούσαν να αναπαραστήσουν μια σκηνή από την ταινία «Ο Σωματοφύλακας»! Ο συνήγορος του όμως Αλέξανδρος Λυκουρέζος, όπως είχε καταγγείλει η πρόεδρος του Δικαστηρίου, είχε εισβάλει σε ανύποπτο χρόνο στο γραφείο της και απειλώντας την, προσπαθούσε να αλλάξει την τροπή της υπόθεσης.

2

Δύο χρόνια νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 1994, ο βιομήχανος και η ερωμένη του Ελένη Πίσχου, είχαν βρεθεί στο γραφείο του στη Λυκόβρυση. Όπως διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου, ο Ιωσήφ Βαγιωνής φώναξε τον φύλακα του εργοστασίου να ανέβει πάνω, γιατί «κάτι έπαθε η Νέλλη». Όταν ο φύλακας ανέβηκε πάνω, είδε την 33χρονη φιλόλογο νεκρή.

Δυο μέρες αργότερα, ο Ιωσήφ Βαγιωνής πήγε στην αστυνομία και ομολόγησε τη δολοφονία της Ελένης Πίσχου. Το οξύμωρο είναι πως ενώ αρχικά προφυλακίστηκε, στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, κάτι που εύλογα προκάλεσε την οργή της οικογένειας της 33χρονης.

2

Δύο χρόνια αργότερα και δη στις 15 Μαρτίου 1996, ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία αλλά και η αναπαράσταση του εγκλήματος. Ο Ιωσήφ Βαγιωνής δήλωσε αθώος λέγοντας πως το μοιραίο έγινε «κατά λάθος», την ώρα που προσπαθούσαν να αναπαραστήσουν μια σκηνή από την ταινία «Ο Σωματοφύλακας».

Αργότερα όμως, ο κατηγορούμενος εμφάνισε μια διαφορετική εκδοχή. Είπε πως η Νέλλη Πίσχου «έπεσε μόνη της πάνω στο ξίφος». Συγκεκριμένα, εξήγησε πως την ώρα που η 33χρονη φιλόλογος του έλεγε για μια ακόμη φορά ότι θέλει να αυτοκτονήσει, εκείνος προέταξε το ξίφος λέγοντας της «βαρέθηκα να σε ακούω. Αν έχεις το κουράγιο καν’ το» και έπεσε πάνω στο ξίφος. Είπε πως της μίλησε έτσι προκειμένου να την αποτρέψει και αιφνιδιάστηκε.

2

Η μητέρα της άτυχης κοπέλας που παρακολουθούσε εμβρόντητη την όλη διαδικασία, πέταξε στον Βαγιωνή ένα παπούτσι της κόρης της που είχε μαζί της, φωνάζοντας «δολοφόνε»!

Το Κακουργιοδικείο Χαλκίδας αποφάσισε ομόφωνα και επέβαλλε στον Ιωσήφ Βαγιωνή ποινή κάθειρξης 17 ετών για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο» και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια φυλάκισης, αλλά λόγω καλής συμπεριφοράς η ποινή του μειώθηκε στα 17 χρόνια. Τα 16 ήταν για τη δολοφονία της 33χρονης φιλόλογου και ο ένας χρόνος για παράνομη οπλοφορία, λόγω του ξίφους.

2

Η δίκη βέβαια δεν τελείωσε εκεί, καθώς έναν χρόνο μετά την απόφαση, ο συνήγορος του Βαγιωνή, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κατηγορήθηκε για παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος. Ο ίδιος είχε κατηγορήσει το δικαστήριο για «προαποφασισμένες απόψεις για την καταδίκη του κατηγορουμένου», με την πρόεδρο να λέει: «Ήρθατε στο γραφείο μου και με απειλήσατε παρουσία της συναδέλφου μου κυρίας Μαρίας Γαλάνη».

2

Στις 14 Μαρτίου το 2014 ο Ιωσήφ Βαγιωνής αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μετά από έξι χρόνια στις φυλακές Κορυδαλλού. Είχε αποφασιστεί η υποχρεωτική διαμονή στην κατοικία του και παρουσία το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.