Η Ζάκυνθος ένα απέραντο ποτάμι – Βίντεο από drone με πλημμύρες και καταστροφές

Η κακοκαιρία σάρωσε το νησί και η Ζάκυνθος παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τεράστιες περιοχές έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με ιδιοκτήτες σπιτιών να προσπαθούν να επαναφέρουν την ομαλότητα…

Απεγκλωβισμοί ανθρώπων από σπίτια και αυτοκίνητα, πλημμυρισμένοι δρόμοι και υπόγεια σπιτιών, καθώς και συνεχείς διακοπές ρεύματος συνέθεταν την εικόνα στη Ζάκυνθο από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου, με την κακοκαιρία να συνεχίζεται για ώρες. Απο νωρίς το πρωί της Παρασκευής, συνεργεία και μηχανήματα του δήμου και της αντιπεριφέρειας προσπαθούν να καθαρίσουν τα προβληματικά σημεία ενώ η πυροσβεστική εχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Τουλάχιστον δέκα κατολισθήσεις σημειώθηκαν στον δρόμο από την πόλη της Ζακύνθου προς το Βασιλικό, μια από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού, όπου η κυκλοφορία διακόπηκε και άνθρωποι αδυνατούσαν να μετακινηθούν. Τρεις κατολισθήσεις σημειώθηκαν επίσης στη Λιθακιά Ζακύνθου και μία στη Μπόχαλη.

Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας του νησιού απεγκλωβίστηκαν 50 Ρομά από καταυλισμό, οι οποίοι κινδύνευαν να πνιγούν. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού έγινε με μπουλντόζες, καθώς η περιοχή είχε πλημμυρίσει επικίνδυνα. Οι Ρομά μεταφέρθηκαν προσωρινά σε παλιό οικοτροφείο.

Παράλληλα, απεγκλωβίστηκαν από άνδρες της πυροσβεστικής πέντε νεαροί, οι οποίοι είχαν βγει βόλτα τη νύχτα στον Λαγανά, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μέσα στο αυτοκίνητό τους. Το βίντεο από drone δείχνει μια συνολική εικόνα στο νησί της Ζακύνθου, που συνεχίζει να μετράει τις πληγές του. Όλα τα σχολεία παραμένουν και σήμερα κλειστά.

Η πρόγνωση του καιρού

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια τμήματα, μέχρι το απόγευμα, μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες νοτιοδυτικοί, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, τοπικές με βροχές και στα θαλάσσια-παράκτια τμήματα με μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000 μέτρα και πάνω). Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα με μεμονωμένες καταιγίδες. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί-νοτιοδυτικοί, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια-παράκτια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω). Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από το μηδέν έως τους 08 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, στην Ήπειρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω) και στη δυτική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω). Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις και στα νότια από δυτικές 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά, στη Θεσσαλία (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω) και την κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω). Θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί στα βόρεια, 3 με 5 μποφόρ, ενώ στα νότια θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στις ανατολικές Κυκλάδες. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί, 6 με 8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση. Από τις μεσημβρινές ώρες, οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός το Σάββατο

Στις Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί στα δυτικά, 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ο καιρός την Κυριακή

Στην ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο νότιο Ιόνιο και στο νότιο Αιγαίο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.