«Ιανός»: Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε Κεφολονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζεται το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα στη χώρα μας. Ο «Ιανός» ξεκίνησε την πορεία του χθες το βράδυ από τα νησιά του Ιονίου και κινείται προς τη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια θα επηρεάσει την κεντρική Ελλάδα.

Στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη εντοπίζονται κυρίως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και στα τρία νησιά, ενώ όπως σημειώνει ο Διαχειριστής το καιρικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δυσκολεύοντας το έργο των συνεργείων για την αποκατάσταση των βλαβών, παρά το γεγονός ότι όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει, επίσης, αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους πολίτες, να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς ή άλλα στοιχεία του Δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του Δικτύου στο έδαφος, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η υψηλότερη ολική βροχόπτωση καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά. Στις θαλάσσιες περιοχές, ωστόσο, καταγράφηκαν σαφώς μεγαλύτερα ύψη βροχής, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά. Σύμφωνα μάλιστα με τα προγνωστικά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο «Ιανός» το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής στροβιλίζεται στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί νότια. Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα στην Αττική αναμένεται να πληγούν περισσότερο με το Meteo να επισημαίνει ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων σε αυτές τις περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο.

Στο μεταξύ, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε στις 16η Σεπτεμβρίου 2020, προβλέποντας έντονα καιρικά φαινόμενα.

Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς έπειτα από νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο για ένα δεύτερο μέτωπο που διαμορφώνεται με πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχές και ισχυρότατες καταιγίδες, και αναμένεται να πλήξει περιοχές στη νότια Θεσσαλία και την ανατολική και κεντρική Στερεά Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά με την ίδια ισχύ για 6 με 9 ώρες, και στη συνέχεια, εξασθενημένος θα αρχίσει να κινείται νότια και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου».

Αναφορικά με την πορεία του «Ιανού» στα νησιά του Ιονίου, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως πέρασαν μια δύσκολη βραδιά. «Συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή» σημείωσε τονίζοντας πως «το επόμενο 9ωρο είναι κρίσιμο για την περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.