Κ.Αρβανίτης: Να αποσυρθούν οι αγωγές κατά μελών του ΠΠΠΣ

Δήλωση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left & μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, για τις αγωγές εις βάρος μελών του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

Σε δήλωσή του με αφορμή την εκδίκαση της πρώτης μιας σειράς αγωγών που η ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου έχει καταθέσει κατά πολιτών κατοίκων του νησιού, και ειδικότερα μελών του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ), ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left & μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστας Αρβανίτης αναφέρει τα εξής:

Τις επόμενες ημέρες εκδικάζεται η πρώτη μιας σειράς αγωγών που η ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου έχει καταθέσει κατά πολιτών κατοίκων του νησιού, και ειδικότερα μελών του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ).

Τέτοιου τύπου αγωγές ξεφεύγουν κατά πολύ από οποιαδήποτε ανάγκη υπεράσπισης του κύρους μιας επιχείρησης. Συνιστούν χαρακτηριστικό παράδειγμα στρατηγικών νομικών αγωγών ενάντια στη ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, γνωστών και ως «slapps», μια πρακτική καταχρηστική και στην ουσία της αντιδημοκρατική.

Τέτοιου τύπου αγωγές δεν έχουν στόχο την προστασία έννομου συμφέροντος της εταιρείας από κάποια προσβολή, αλλά την τρομοκράτηση πολιτών και εν τέλει την καταστολή της δράσης ενός συλλογικού φορέα.

Τέτοιου τύπου αγωγές συνιστούν μια καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, μια κατάφωρη παραβίαση στην πράξη των αρχών και της ουσίας του Κράτους Δικαίου, καθώς σκοπός τους είναι η υπονόμευση στην πράξη της δυνατότητας πολιτών να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Για τους λόγους αυτούς η πρακτική αυτή βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση καταχρηστικών αγωγών σε βάρος Δημοσιογράφων αλλά και Ενεργών Πολιτών.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ανεπίτρεπτη τη συγκεκριμένη ενέργεια της εταιρείας, όπως και κάθε ενέργεια που στοχεύει στην τρομοκράτηση φυσικών προσώπων και συλλογικών φορέων που αποκαλύπτουν αθέμιτες ή και παράνομες πρακτικές.

Για τους λόγους αυτούς τασσόμαστε στο πλευρό των εναγομένων από την εταιρεία μελών του Παρατηρητηρίου και ζητούμε να αποσυρθούν οι καταχρηστικές αγωγές με τις οποίες απειλούνται με δυσβάσταχτες αποζημιώσεις και – στην καλύτερη περίπτωση – με το υπέρογκο κόστος μιας μακράς δικαστικής διαμάχης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.