Κ. Μαυρίδης: Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), ως διαπραγματευτής της πολιτικής του ομάδας για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση αφορούσε την Έκθεση που ετοίμασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του εν λόγω Μηχανισμού και η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από την ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία.
Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:
«Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δημιουργήθηκε για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, έχει πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά και αντικατοπτρίζει ουσιαστικά την αλληλεγγύη και τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο σημερινό ψήφισμα επισημαίνουμε την σημαντική θετική επιρροή του Μηχανισμού στις οικονομίες αλλά παραθέτουμε και στοιχεία για αύξηση της επιτυχίας του μέσω σωστής εφαρμογής, όπως είναι ο κοινωνικός πυλώνας με ποσοτικά κριτήρια, η αναθεώρηση των κριτηρίων με τα οποία τα κράτη-μέλη μπορούν να δανείζονται, και η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων με αποτελεσματικό τρόπο. Επιπλέον, καλούμε τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι η χρηματοδότηση θα φτάνει με ισότιμο τρόπο σε όλους, και ιδιαίτερα στους μικρούς και αδυνάτους».
Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής και απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο, τόνισε χαρακτηρίστηκα:
«Ακούγοντάς σας προηγουμένως, έχετε σωστά επισημάνει τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μηχανισμός αυτός μπορεί να βοηθήσει μερικώς, για παράδειγμα με επενδύσεις στις εγχώριες πηγές ενέργειας, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο Μηχανισμός σχεδιάστηκε για τις επιπτώσεις της πανδημίας και οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν παρόμοια και τώρα, αποφασιστική παρέμβαση βασισμένη στην αλληλεγγύη. Διαφορετικά, το οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα αυξάνεται και η οργή των πολιτών θα διογκώνεται εναντίον μας ως ΕΕ, για την απάθεια μας.»
Σημειώνεται ότι οι αναφορές για διασφάλιση ίσης και δίκαιης πρόσβασης σε όλους στην χρηματοδότηση καθώς και για την ανάγκη ενδυνάμωσης της ενεργειακής μας ασφάλειας και αυτονομίας μέσω και των ευρωπαϊκών μας πηγών ενέργειας, συμπεριλήφθηκαν στην σχετική Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.