Κ. Μαυρίδης στην ΕΕ: Η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος στον Καύκασο

«Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αφού η ίδια είναι μέρος του προβλήματος», επισήμανε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στη συζήτηση με θέμα η «Όξυνση των εντάσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μετά την πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση» ενώπιον του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου Z. Μπορέλ.
Ο Κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του ξεκαθάρισε αρχικά την διαφορά ανάμεσα σε μια ισορροπημένη προσέγγιση και σε μια αμερόληπτη προσέγγιση στο υπό συζήτηση θέμα:
«Μια ισορροπημένη προσέγγιση (balance approach) είναι η αναφορά σε «εντάσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν», όπως ο τίτλος της σημερινής συζήτησης. Όμως, μια αμερόληπτη προσέγγιση (impartial approach) στηρίζεται στα αληθινά γεγονότα που είναι τα εξής. Λίγο μετά τα μεσάνυκτα στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Αρμενίας, από διάφορες κατευθύνσεις στο ανατολικό μέρος των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτή η προσχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση περιελάβανε βομβαρδισμό από βαρύ πυροβολικό εναντίον διαφόρων πόλεων και χωριών της περιοχής εντός του εδάφους της Αρμενίας. Επιπλέον, η επιδρομή αυτή ήταν απρόκλητη και αναιτιολόγητη επίθεση στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας.»
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής απευθυνόμενος στη συνέχεια προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής κ. Μπορέλ, ο οποίος στην εισαγωγή του είχε αναφέρει ότι κάλεσε την Τουρκία να ασκήσει την επιρροή της για να σταματήσει η ένταση, τόνισε τα ακόλουθα:
«Θα μπορούσα να συνεχίσω με τα γεγονότα, αλλά θα περιοριστώ σε κάποιες συστάσεις. Πρώτον, κατά πόσον είστε έτοιμος να προτείνετε κυρώσεις εναντίον του Αζερμπαϊτζάν και κατά δεύτερο, το να καλέσετε την Τουρκία να μεσολαβήσει προς το Αζερμπαϊτζάν για να τερματιστεί η επίθεσή του είναι το λιγότερο ατυχές». «Η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος, αφού και αυτή την φορά τροφοδότησε με στρατιωτικό εξοπλισμό την επίθεση κατά της Αρμενίας», κατέληξε ο κ. Μαυρίδης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.